Nový stadion Slavie v Edenu bude už brzy v provozu

31. březen 2008
Zblízka

Dnešní derby mezi Slavií a Spartou se mělo podle původních plánů odehrát už na novém stadionu v Edenu, ale ještě protentokrát musejí vzít fotbaloví fanoušci zavděk nepopulárním Strahovem. Mrzet je to ale příliš nemusí, na rozdíl od předchozích slibů o novém stadionu teď mají hodně reálnou šanci, že se utkání v nové vršovické aréně brzy dočkají. Zblízka se o tom přesvědčil kolega Jaroslav Plašil.

Jaroslav PLAŠIL:
O stavbě nového slavistického stadionu léta kolovaly anekdoty. Vždyť kolik už různých termínů jeho otevření fanoušci v minulosti slyšeli. Však také když například deník Sport v létě roku 2006 otiskl zprávu o vybudování nového stánku, uvedl ji titulkem "To není vtip, Slavia konečně staví stadion". Od té doby uběhlo osmnáct měsíců a zmíněná věta už pomalu přestává platit. Vršovická aréna je totiž těsně před dokončením. Řemeslníci dodělávají venkovní fasádu a z pláště budovy pomalu mizí lešení. A když zástupce investorské firmy E Side Alexander Kliment ukazuje prstem na jednotlivé části budovy, už ani nepotřebuji tolik fantazie, abych si jejich finální podobu vybavil. Hotel už vypadá jako hotel, kanceláře jako kanceláře a obchody jako obchody.

Alexander KLIMENT, zástupce investorské firmy E Side:
... je fanshop Slavie. Stadion má /nesrozumitelné/ vstupní koridory, fanoušek si zkontroluje lístek, postupuje do stadionu a tam se pohybuje ve vnitřním prstenci, do kterýho se právě dostaneme.

Jaroslav PLAŠIL:
Natěšeně následuji Alexandera Klimenta, přece jen vnitřek stadionu je pro fotbalového fanouška jaksi zajímavější.

Alexander KLIMENT, zástupce investorské firmy E Side:
Viděli jsme ten přízemní koridor, ten koridor se táhne podél celého stadionu.

Jaroslav PLAŠIL:
Také uvnitř stadionu to už vypadá, že se tu brzy může odehrát fotbalové utkání. Téměř vše už je na svém místě, včetně dřevěného obložení střešní konstrukce.

Alexander KLIMENT, zástupce investorské firmy E Side:
Evidentně nemá jediný vnitřní sloup, střecha váží tisíc tři sta tun, má sklon dva a půl stupně od západu k východu, nese osvětlovací tělesa, to znamená, že tady nebudou žádné stožáry, ta střecha, pojítko se starým Edenem, je dřevěný podhled, ten podhled je z kanadského ...

Jaroslav PLAŠIL:
Mimo to, že už je hotová střecha, se už také mohu posadit na kteroukoliv ze zhruba jednadvaceti tisícovek červených sedaček. Díky tomu, že střešní konstrukci nepodpírají žádné sloupy, je z každého místa dobře vidět a nemusím se tak jako na některých stadionech naklánět, když chci sledovat třeba to, co se děje v rohu hřiště. Tribuny jsou poměrně strmé, takže budu mít i z nejhořejších pater dokonalý přehled o dění na trávníku a naopak, pokud si sednu do první řady, jsem už tak blízko hrací ploše, že bych si na fotbalisty nebo rozhodčí mohl klidně sáhnout.

Alexander KLIMENT, zástupce investorské firmy E Side:
S trochou nadsázky se dotýká toho, kdo hází out nebo toho, kdo mává, nebo nemává ofsajdy.

Jaroslav PLAŠIL:
I když takové přátelské poplácání rozhodčího nebo hráče po ramenou by se mi, přestože k tomu bude příležitost, nemuselo vyplatit.

Alexander KLIMENT, zástupce investorské firmy E Side:
Vytváříme stadion anglického typu, to znamená maximální kontakt, ale zároveň maximální bezpečí, to znamená posílená kontrola ...

Jaroslav PLAŠIL:
Nejenom z jednotlivých sedadel budu moci fotbalové utkání v Edenu sledovat. Půjde to totiž i z postele, ale potřebuji k tomu zjistit, který pokoj ve zdejším hotelu si musím objednat.

Alexander KLIMENT, zástupce investorské firmy E Side:
Támhle čtyři okna, co vidíte, to jsou čtyři hotelové pokoje s výhledem na hrací plochu, dalších sto čtyřicet šest pokojů výhled na hrací plochu nemá.

Jaroslav PLAŠIL:
Říká Alexander Kliment, pokud se zajdeme podívat do jednoho z pokojů s výhledem na hřiště, tak také zjistíme, co ještě na stadionu chybí. A sice zelený pažit, travnatý koberec by ale měl pokrýt zatím hnědou obdélníkovou plochu v nejbližších dnech tak, aby se na něm už začátkem května mohlo odehrát první utkání. Slavnostní soupeř by měl být z Anglie.

Alexander KLIMENT, zástupce investorské firmy E Side:
Oxford, což je soupeř, se kterým se Slavia setkala v roce 1899 jako s prvním anglickým soupeřem a pro Oxford to byl první neanglický soupeř Slavia.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jpa
Spustit audio