Nový škůdce vlašských ořechů se rychle šíří. Pomozte vědcům předejít větším škodám

Na jižní Moravě řádí nový škůdce vlašských ořechů – vrtule ořechová. V Česku se poprvé objevila jen lokálně asi před čtyřmi lety. Teď se ale drobná moucha původem ze severní Ameriky šíří masivně. Její larvy vyžírají zelené plody vlašských ořechů a aktivní jsou hlavně v těchto dnech, kdy se líhnou. Žádný účinný postřik proti nim ale u nás zatím neexistuje.

Potíž vzrostlých stromů

Protože žádný přípravek v České republice momentálně není, použili jsme přípravek proti vrtuli třešňové ve dvojnásobné koncentraci. Problém je, že ořechy jsou obrovské a není jak je pořádně postříkat,“ popisuje pan Ladislav z Boleradic na Břeclavsku. 

Ořech vůbec nepraskne, aby vypadl ven. Zůstane černý, sežraný červíkem,“ popisuje škodu, kterou vrtule páchá.

Aktivitu vrtule ořechové monitoruje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Její výskyt zatím inspektoři zaznamenali hlavně na jihu Moravy.

Co pomůže?

Napadené ořechy by se měly spálit nebo zakopat hluboko do země. K ošetření stromu proti vrtuli ořechové nejsou v České republice dosud povoleny žádné přípravky, což by se ale mohlo změnit. Aktuálně posuzujeme použitelnost dvou přípravků,“ dodává mluvčí Ústavu Ivana Kršková.

Chování vrtule ořechové sledují i vědci z Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Chtějí popsat způsob a šíření tohoto druhu na našem území a odhadnout tak i míru škodlivosti.

Výzkumný ústav rostlinné výroby prosí o pomoc: do studie se může zapojit kdokoli, kdo škody na ořeších zaznamená. Stačí zaslat fotografie a na mapě zaznačit místo nálezu.

autoři: Štěpánka Kadlečková ,
Spustit audio

Související