Nevěřili byste, pro kolik teenagerů je odpočinek sprosté slovo. Ale děti se potřebují i flákat, vysvětluje psycholožka

28. červen 2023

Začínají prázdniny. Děti mají po náročném školním roce dva měsíce na zábavu, odpočinek a nabrání sil na ten příští. Jak to udělat, aby si dítě léto užilo? A proč by se mělo i nudit? „Rozšíří se nám tím obzory,“ říká v Houpačkách Monika Čuhelová, školní psycholožka a expertka na duševní zdraví teenagerů a jejich rodičů.

Podle Čuhelové je nutné umět se flákat. „Bez permanentního podnětu se nám v mozku může začít dít to, že jsme kreativnější, nějaké věci nám dosedají a docházejí. Rozšíří se nám obzory,“ vysvětluje psycholožka význam odpočinku. Ten je ale důležitý i mimo období prázdnin.

léto, prázdniny

„Nejoptimálnější životní styl nevypadá tak, že jsem nonstop v nějakém strukturovaném zápřahu. Dítě by mělo odpočívat a flákat se i během školního roku, popisuje Čuhelová s tím, že to značná část dětí neumí. „Nevěřili byste, pro kolik teenagerů je odpočinek sprosté slovo. Nevypadá to tak, vidíme je, jak se poflakují v bandičkách. Ale pro mnoho z nich je odpočinek něco, co by dělat neměli. Odpočívají, ale vlastně by to neměli dělat, protože ještě třeba nevynesli koš, vysvětluje.

Podle dat navíc současná mladá generace prochází krizí duševního zdraví. Lékaři i tísňové linky hlásí rapidní nárůst sebevražedných myšlenek i pokusů o ukončení života, přibývá taky dětí, které se sebepoškozují. To vidí ve své praxi i Čuhelová. „Mám denně několik mailů a žádostí o konzultace, od rodičů i dospívajících. Třeba sebepoškozování vnímám až jako běžné, popisuje.

Proč se mladým lidem často nežije dobře? Jakým tlakům čelí? Jak jim vytvořit pocit bezpečí ve světě, který bezpečně nepůsobí? A dokážou si během dvou měsíců prázdnin odpočinout? Poslechněte si celé Houpačky s psycholožkou Monikou Čuhelovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.