Nepříznivé počasí zkrátilo dovolenou kempařům

13. srpen 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatsko prožívá prodloužený víkend, protože v pondělí je svátek. Věřící se budou vydávat na poutě na mnoha místech země, protože se slaví Nanebevzetí Panny Marie. Doprava na silnicích ale nebude tak katastrofální, jak se čekalo. Všichni, kteří přenocovali v kempech a byli v Chorvatsku autem, totiž odjeli kvůli značné nepřízni počasí už v minulých dnech. Majitelé kempů dokonce mluvili o masovém odjezdu turistů. Problémy můžou vzniknout hlavně na vstupu do země a na dálnicích směrem k pobřeží. Příkladem je tunel Sveti Rok, kde se jezdí jen ve dvou pruzích. Chorvatský rozhlas tento víkend hodnotí jako poslední víkend, kdy do země víc turistů přijede, než kolik z Chorvatska odjede.

Zřejmě špatné povětrnostní podmínky byly příčinou leteckého neštěstí, k němuž došlo včera večer v oblasti Plitvických jezer. Kolem půl osmé večer se tam zřítilo maďarské letadlo typu Cessna. Na palubě zahynuli dva občané maďarské národnosti. Jejich těla objevili záchranáři. Chorvatská policie a armáda mezitím pátrají po dalším malém sportovním letounu české výroby, typu Zlín, které za bouřky zmizelo na cestě z Maďarska na ostrov Brač. O soudu posádky není nic známo.

Přestože letní turistická sezóna je stále v plném proudu, chorvatští hoteliéři už pomalu sčítají zisky. Bude to velice úspěšná sezóna, říkají všichni svorně. Podle předpokladů ministerstva turistiky přiteče, právě díky turistice, do státní poklady 11 miliard dolarů. Ministr Božidar Kalmeta prohlásil, že Chorvatsko se v příštích letech stane lídrem letní turistiky ve Středomoří. Pro srovnání Francie odhaduje letošní roční příjem z turistiky na 635 miliard, Španělsko na 245 miliard, Česko na 24 miliard, dále například Egypt na 16 a Bulharsko na necelých 7 miliard dolarů.

Špatné počasí minulých dnů se ovšem nelíbí chorvatským kempařům. Tím, že hosté kempů většinou s sebou mají auta a nejsou vázáni na určitý termín, mají možnost před špatným počasím odjet. Mnozí kempaři dokonce mluvili o masovém odlivu turistů. Počasí se už sice lepší, ale pro Chorvatský rozhlas situaci zhodnotil ředitel Svazu majitelů kempů Jerko Sladoljev. Řekl, že příští dva týdny jsou rozhodující pro bilanci kempinkového turizmu v Chorvatsku. Pršelo takovým způsobem už podruhé. Většina lidí plánovala, že odjede v sobotu, ale odjeli o den, dva dřív. Šance, že se hosté vrátí, je poměrně dobrá. Problém je v tom, že nikdo neví, jaké bude počasí do konce týdne. Osmý měsíc je pro kempaře většinou nejdůležitější.

Také známá Plitvická jezera v těchto dnech doslova praskají ve švech. Jen během dnešního dopoledne prošlo výletnickou stezkou kolem Horního a Dolního jezera skoro 10 tisíc hostů. Všechny plitvické hotely i kempy jsou plně obsazeny, řekl ředitel Národního parku Plitvice Borislav Perica. Mezi návštěvníky je aktuálně nejvíce Francouzů, Němců a Poláků.

Počasí v Dalmácii:
V noci a ráno může na jižním Jadranu zapršet, půjde především o přeháňky. Během neděle 14. 8. bude hezky, mraky se stáhnou a začne převládat slunečno. Důvod k optimizmu vydrží jenom do večera, protože na severu Jadranu se má počasí zhoršit navečer, kdy dorazí přeháňky. Na Jadranu povane nejdříve středně silná bura, která se postupně stočí na Jugo. Ranní teploty 12-17, iodpolední 17-22, tam kde bude slunce 25-30.

Prognoza za pomorce: Upozorňujeme, že u pobřeží můžou vznikat hlavně na středním Jadranu bouřky. Na otevřeném jižním Jadranu se místy můžou vyskytnout mlhy.

V noci při pobřeží severního a středního Jadranu nejdříve severovýchodní bura 4-14 uzlů. Ve Velebitském kanálu až 18 uzlů. Moře ponejvíce na 1-2, někde i na 3.Viditelnost 10-20. Při mlze 1 kilometru.

Doprava v Chorvatsku:
Doprava je zesílená především na vjezdu do země a směrem k pobřeží. Ucpaný je z obou stran vjezd do tunelu Sveti Rok na dálnici A1 Záhřeb-Split. Před portály je šesti a osmikilometrová kolona. Problémy již tradičně dělá i Jadranská magistrála. Popojíždí se na úseku Split-Omiš-Makarská.

Hraniční přechody jsou poměrně propustné, největší provoz je na vstupu na přechodech Macelj a Bregana. Na vstupu do Istrije, což jsou přechody Plovanija a Kaštel, se také čeká. Čekání nepřesahují půl hodiny, krize je na Macelji. Je tam kolona v délce šesti kilometrů. Policie přesměrovává dopravu na sousední Lipinjak.

Na trajekty se nikde nečeká.

autoři: men , Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu