Neoficiální urbanistická soutěž na regulaci Letenské pláně

27. únor 2008
Zblízka

Pojďme na Letnou. Úředníci z pražského magistrátu neoficiálně vyhlásili urbanistickou soutěž na regulaci Letenské pláně. Uvažují o tom, že mimo nové budovy Národní knihovny by tam mohlo vzniknout Archeologické muzeum nebo velký koncertní sál. Oficiálně Magistrát hlavního města Prahy soutěž vypíše po sedmadvacátém únoru, tedy po dnešku, kdy svou práci ukončí skupina kolem Národní knihovny.

Michaela VETEŠKOVÁ:
S doktorkou Kateřinou Bečkovou, předsedkyní Klubu za starou Prahu, stojíme, dá se říci, v centru Letenské pláně a pozorujeme kolem, co se děje. Kolem nás jsou desítky stromů, udržovaných laviček, chodníků, teď kolem nás prochází několik pejskařů s pejsky i maminek s kočárky. Paní doktorko, byla by škoda o tuto Letenskou pláň přijít?

Kateřina BEČKOVÁ, předsedkyně Klubu za starou Prahu:
Já pevně doufám, že vůbec tuto myšlenku si nikdo nepřipustí, protože Letenská pláň, to je fenomén uprostřed Prahy, prostě jediné volné a nezastavěné a skutečně velké místo. Kde jinde budeme dělat příští revoluci?

Michaela VETEŠKOVÁ:
Nejenom památkáři se úvah o zástavbě Letenské pláně obávají.

osoba:
Oni ukrajujou lidem pořád zeleň. Doufám, že se lidi nějak spojejí a že tomu zamezejí.

Michaela VETEŠKOVÁ:
O podobě Letenské pláně se mluví mnoho let. V souvislosti s plánovanou stavbou Národní knihovny podle architekta Jana Kaplického ale hovory o budoucnosti pláně zesílily.

Kateřina BEČKOVÁ, předsedkyně Klubu za starou Prahu:
Na tenhle prostor, na tu Letenskou pláň se dělaly regulační a urbanistické soutěže vlastně celé dvacáté století a stále se počítalo, že se někam na tu pláň nebo do jejího koutu někam umístí nějaká veřejná budova, kulturní budova, a tak dále, že se prostě tento obrovský nezastavěný pozemek nějak využije.

Michaela VETEŠKOVÁ:
To je nejenom ten styčný bod pražské Sparty a plánované stavby Národní knihovny, kde teď stojí, já nevím, asi tak dvacet třicet autobusů, ale taky právě kolem nás je bílá ohrada a za ní se tedy, panečku, dějí věci. Bagry, traktory, jeřáby.

Kateřina BEČKOVÁ, předsedkyně Klubu za starou Prahu:
Tam bude ten tunel a zároveň se tam staví i podzemní garáže.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Myslíte, že může nějak souviset tato tendence zregulovat Letenskou pláň, když by tady v budoucnu mohly vzniknout třeba zajímavé stavby?

Kateřina BEČKOVÁ, předsedkyně Klubu za starou Prahu:
Já myslím, že to s tím určitě souvisí, tak jak jste to řekla a souvisí to samozřejmě s těmi úpravami dopravních staveb, které teďko probíhají, tedy s tím takzvaným tunelem Blanka a samozřejmě i s plánovaným stadionem, takzvaným Národním stadionem, který má vzniknout na místě stadionu Sparty. Já samozřejmě cítím mezi tím určitou souvislost, protože když vznikají nějaké stavby takhle v poměrné blízkosti, tak by měly mít předem dané určité vztahy, nějakým způsobem být zataženy do toho kontextu toho svého okolí, čili to určitým způsobem je správně. Ale nemělo by se nic dělat narychlo. V momentě, kdy už se někde něco staví a narychlo k tomu se potom dodělává regulační plán, to je, myslím, pozdě.

osoba:
Tady chtějí dělat silnici, a to je hrůza.

osoba:
No, oni tady chtějí dělat nejen silnici, tam by možná v budoucnu ...

osoba:
A taky tu knihovnu, že jo.

Michaela VETEŠKOVÁ:
A to by se vám líbilo?

osoba:
Ne. Mně ne.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Proč?

osoba:
No, protože když se takhle dívám na Hrad tam odsud nebo tady, a tak vedle toho se mi to zdá takový nepatřičný.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Jsou to jen úvahy a návrhy, brání se úředníci z pražského magistrátu. Na Letné nemusí stát nic.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio