Není vyloučená ani občanská válka, říká Milan Slezák o dění na Ukrajině

24. leden 2014

Hrozí Ukrajině krveprolití? I nad tím se v pátek na Dvojce zamýšlel komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák. „Nejčernějším scénářem je rozpad země,“ upozorňuje v rozhovoru se Zitou Senkovou.

„Armáda je zřejmě stále věrná prezidentu Janukovyčovi. A rozhodne-li se prezident protesty potlačit ještě brutálnější silou než nyní, může to vést až k občanské válce,“ varuje zahraničněpolitický komentátor.

Jak sám přiznává, zatím jde o divoké spekulace. Přesto si je téměř jist jedním – Ukrajině v dalších dnech opět hrozí krveprolití. „Pokud se nestane zázrak. Tím, co může Ukrajinu spasit, je dohoda – například na předčasných volbách. To však není v zájmu prezidenta Janukovyče.“

Prezidentova pozice slábne

Všichni tři opoziční kandidáti by totiž podle něj – za předpokladu, že by se konaly předčasné volby – současného prezidenta s přehledem porazili. „Je proto pochopitelné, že se prezident Janukovyč bude volby snažit co nejvíc odkládat, aby se konaly až v řádném termínu v roce 2015, a zatím těžit z výhod, které má nyní.“

Viktor Janukovyč v současné době stojí v čele státu, takže ovládá bezpečnostní aparát a do jisté míry i justici. Přesto čelí řadě potíží. „Je ostře sledován ze zahraničí, především ze strany Evropské unie a Spojených států,“ upozorňuje Milan Slezák. „Kromě toho se od něj začínají odvracet ukrajinští oligarchové a pomalu se začíná rozkládat vlastní strana. Jeho pozice slábne.“

Milan Slezák
je hlavně zahraničně politický komentátor Českého rozhlasu.
Jako novinář specializovaný na zahraniční záležitosti hodně cestoval: byl například v Austrálii, v Japonsku, v Kostarice, v Nikaragui, na Tchaj-wanu, v Izraeli, v Turecku, Indii, Vietnamu, ve Spojených státech, Libanonu, Jordánsku, v Malajsii.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: als
Spustit audio