Některá prostranství v Káhiře armáda z obav před protesty uzavřela, byl však klid

23. srpen 2013

Plánované masové protesty v Egyptě se nekonec nekonaly. Do několika málo pochodů se zapojily desítky, nanejvýš stovky lidí. Původně se přitom očekávalo, že právě pátek bude nejbouřlivějším dnem v týdnu. Egyptské armádní a policejní jednotky kvůli tomu preventivně obsadily některá prostranství v centru i v okolí Káhiry. Při protestech jen od minulého týdne přišlo o život na 900 lidí.

Egyptští stoupenci Muslimského bratrstva svolali protestní pochody proti vojenskému převratu, jak nazývají události v zemi posledních týdnů. A demonstrace svolali také aktivisté, kteří nesouhlasí s včerejším propuštěním bývalého prezidenta Husního Mubáraka z vězení.

Jak hlásil z Káhiry zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček, obavy z nových střetů se nenaplnily. Třeba na Ramsesově náměstí, kde minulý pátek zemřelo přes sto lidí, bylo odpoledne úplně prázdno.

„Jsou tam jen trhovci, a dokonce ani armáda ani policie to tam nějak nestřeží,“ popsal Macháček.

Nízká účast na demonstracích je zřejmě důsledek policejních zásahů proti předchozím demonstracím a také policejních zásahů proti Muslimskému bratrstvu.

V posledních dnech bylo zatčeno nejen samotné vedení Muslimského bratrstva, ale také někteří jeho stoupenci nebo níže postavení příslušníci. V atmosféře obav tak vyjdou do ulic jen skalní odpůrci armádního režimu. U některých mešit se sešly stovky lidí, velké demonstrace z toho však nebyly.


Symbol čtyř prstů
Islamističtí demonstranti ukazují často symbol čtyř prstů. Je to proto, že káhirská mešita, u které byl měsíc a půl velký islamistický tábor a kde došlo k největšímu střetu mezi ozbrojenými složkami a demonstranty, se jmenuje Raba al-Adavíja. Slovo „raba“ znamená „čtvrtá“. Čtyři prsty jsou připomínkou místa a symbolem celého odporu.

Pomohla možná i armádní a policejní opatření. V Káhiře bylo například úplně uzavřeno náměstí Tahrír, aby se tam demonstranti neshromažďovali.

Nízkou účast mělo i shromáždění svolané na protest proti propuštění bývalého prezidenta Mubáraka. Tam bylo asi jen 20 či 30 aktivistů.

Ti patří k proudu, který nesouhlasí ani s Muslimským bratrstvem, volajícím po návratu prezidenta Mursího, ani s armádou, která vyvolává obavy, že se vrátí autoritářský režim, jaký byl za Mubárakovy éry.

„Stěžovali si na to, že Egypťany nezajímá už příliš téma Husního Mubáraka a že se Egypťané prostě teď také bojí vyjít do ulic demonstrovat, protže to násilí bylo opravdu obrovské,“ přiblížil Macháček.

autor: mac
Spustit audio