Nekonečný problém. Turisté po sobě na Šumavě nechávají velký nepořádek

25. srpen 2018 09:26

Na nejkrásnější místa Národního parku Šumava ročně přijdou statisíce lidí. Někteří z nich po sobě ale nechávají velký nepořádek. Hlavně odpočívadla a nocoviště lemují především použité papírové kapesníky.

Správci a strážci parku se neustále snaží odpadky uklízet. Sami ale říkají, že je to nekonečný příběh.

Například na odpočívacím místě u stezky k Plešnému jezeru uklízí Luděk Švejda. „Jak si tu návštěvníci odskakují na svou potřebu, zanechávají v těsném okolí přístřešků papírové kapesníky, vlhčené ubrousky a další nepořádek,“ popisuje.

Na cestu k Plešnému jezeru se vydala například Helena Vratovská z Plzně. „Vadí mi to. My si nosíme s sebou igelitový sáček, do kterého dáváme všechny odpadky, a pak to vyhazujeme dole, když se vrátíme,“ komentuje.

Podle mluvčího Národního parku Šumava Jana Dvořáka vysbírají zaměstnanci parku ročně stovky tun odpadků. Na likvidaci nepořádku jsou také zaměřené speciální akce. „Je to především akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. My se jí účastníme od roku 2015 a roky 2015 až 2017 sesbíralo 869 lidí přes tři a půl tuny komunálního odpadu,“ dodává.

Správci parku také mohou neukázněné turisty pokutovat. „Odhazování odpadků v národních parcích je samozřejmě porušením zákona a sankce se pohybují do maximální výše na místě pro fyzickou osobu do 10 tisíc korun, ve správním řízení potom 100 tisíc korun,“ říká Jan Dvořák.

Houbaři na Šumavě platí pokuty za parkování mimo vyhrazená parkoviště

Houbaři na Šumavě platí pokuty za parkování mimo vyhrazená parkoviště

Houbaři a sběraři borůvek většinou přijíždějí na Šumavu autem a mnozí z nich špatně parkují. Často vůbec nevědí, že na území národního parku smí stát jen na označených parkovištích.

Počet turistů na Šumavě za posledních pět let pravidelně roste, i to je důvod, proč odpadků v chráněných zónách přibývá. „Když se podíváme například jenom na návštěvnost našich informačních a návštěvnických středisek, kde přímo počítáme příchozí, tak za rok 2017 se dostáváme k číslu bezmála 600 tisíc návštěvníků během celého roku,“ doplňuje mluvčí.

Návštěvníci mají k dispozici i chemické záchody, a to například na všech sedmi nocovištích národního parku.

Spustit audio

Související