Největší omyl Apolla 11 a přistání lidí na Měsíci

27. srpen 2005

Jen 300 m nad povrchem měsíce bylo astronautům jasné, že směřují do záhuby. Přistát se jim podařilo na poslední chvíli 6 km od původně určeného místa.

Místem vybraným pro přistání lunárního modulu Eagle se stalo Moře klidu. Jeho oblast je velmi rozsáhlá a není vůbec rovná. Navíc studium drah předchozích modulů ukázalo, že se gravitace Měsíce nad povrchem výrazně proměňuje, což způsobuje změnu dráhy modulů.

Variabilitu gravitace způsobují měsíční moře. Když kosmická loď letí po oběžné dráze nad tzv. mořem, její rychlost se mírně zvyšuje vlivem mírně vyššího gravitačního přitahování, za mořem se zase zpomalí. Způsobuje to zvýšená hutnost v oblasti moří nebo kolem nich. Teoreticky ji mohly způsobit skryté asteroidy, které na měsíc dopadly, nebo hutnější hmota vyvržená z nitra Měsíce.

Palubní počítače se pletl

Inženýři museli upravit software tak, aby bral v úvahu i tyto změny. Tehdejší malé palubní počítače ale takové výpočty nebyly schopné zvládnout. Při kontrolách přesnosti se navigační programy pletly až o několik kilometrů.

Časový plán se ale musel dodržet kvůli politickým i jiným tlakům. Rozhodlo se tedy, že Houston bude kosmonauty informovat, jak korigovat směr a rchlost, vždy, když se se lunární modul vynoří zpoza odvrácené straně Měsíce. Potíž ale představovala zásoba paliva.

Na poslední chvíli

I tak se ve výšce 300 m nad povrchem ukázalo, že modul směřuje do záhuby. Neil Armstrong ho ale s klidem řídil dál kolem skal. Vhodné místo našel na poslední chvíli: těsně před přistáním měl modul paliva jen na 1 minutu letu.

Modul Eagle mise Apollo 11 nakonec přistál na planině blízko jihozápadního kraje Moře klidu asi 6 km od plánovaného místa přistání a asi 3 km jižněji.

autor: rota
Spustit audio

Související