Nedostatek lékařů je problém už dlouho, ministři ale nevidí za horizont volebního období, říká lékař

3. květen 2018 14:10

Lékaři bijí na poplach. Hrozí, že až 30 % nejrůznějších specialistů opravdu odejde do důchodu. Nebude pak nikdo, kdo by nás léčil? Pomůže zvýšení počtu studentů, nebo je to pouhé plácnutí do vody?

„Nedostatek lékařů tady máme už dnes. Ve skutečnosti je to ale jen předehra problému, který nás čeká za pár let. Kdybychom teď mávli kouzelným proutkem a začali problém ihned řešit, je už pozdě,“ říká místopředseda spolku Mladí lékaři Jiří Šedo.

Menší nemocnice zavírají některá oddělení z personálních důvodů už dnes. Zavřené dveře odborných ambulancí tady prý budou za pár let. „V ambulantní sféře je průměrný věk lékařů 58 let. Přes 30 % doktorů je pak starších 60 let,“ dodává. Co s tím?

Injekce fakultám?

Pomůže injekce ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha? Ten totiž slíbil cca půl miliardy navíc, které by každým dalším rokem měly dostat lékařské fakulty na výuku nových lékařů.

„Na to ať si každý odpoví sám. Určitě chceme, aby nás léčili vzdělaní lékaři. Jak toho ale dosáhnout, když fakulty dostávají každým rokem o 30 % míň, než jsou jejich reálné náklady? Logicky tak raději plánují menší a menší počet studentů,“ říká Šedo.  

Částka 500 milionů sama o sobě vůbec nic neřeší. O podobnou dotaci se pokoušelo už několik ministrů. Každá lékařská fakulta ale musí plánovat dlouhodobě dopředu a taky musí vědět, že za každého nového studenta dostane zaplaceno. A to aspoň na 7 − 10 let dopředu. Jen tak má nápad ministra Vojtěcha šanci uspět.
místopředseda spolku Mladí lékaři Jiří Šedo

I kdyby lékařské fakulty teď hned začaly přijímat víc nových studentů, tak vykryjí současný akutní nedostatek svých starších kolegů až za 5 − 7 let. „Říkáme to už dlouho a bohužel ani předchozí ministři zdravotnictví nedohlédli za horizont svého volebního období. Ten problém tady ale je a musí se akutně řešit.“

Doktoři ze zahraničí?

Odboráři Rokycanské nemocnice jsou ve stávkové pohotovosti

Lékař (ilustrační foto)

Nemocnice podle odborářů nedodržela vládní slib na zvýšení platů a mezd všech zaměstnanců nemocnic o deset procent. Ze stejného důvodu drželi odboráři nemocnice stávkovou pohotovost už loni v březnu.

Co by, kromě zvýšení počtu mediků a finanční injekce, mohlo doopravdy pomoct? Jsou to lékaři ze zahraničí? Vláda v demisi se rozhodla ukončit program na zaměstnávání lékařů a sester z Ukrajiny. Prý na základě tlaku odborných komor.

„Je to komplexnější problém,“ komentuje Šedo. „Ukrajinští lékaři jsou často velmi kvalitní odborníci se solidním vzděláním, ale bohužel ne všichni dojdou k diplomu transparentní cestou. Země na východ od nás totiž ne vždy fungují v právním prostředí, jaké známe tady.“

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.