Nechte si zdarma otestovat paměť. Během Dnů paměti můžete přijít i do Českého rozhlasu

15. listopad 2018

Jak jste na tom s pamětí? Už za pár dní to zjistíte. Od 19. do 21. listopadu se opět konají Dny paměti, během kterých si na mnoha místech České republiky budete moct nechat otestovat paměť. Například v budově Českého rozhlasu.

„Dny paměti jsou tradičním podzimním projektem, který dlouhodobě podporujeme. Věřím, že i letos se najde mnoho zájemců, kteří zavítají do Českého rozhlasu, aby si paměť nechali otestovat,“ láká posluchače šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Pokud by zájemci o vyšetření paměti neměli možnost dostavit se do budovy Českého rozhlasu, je možné se objednat do některého z kontaktních míst, která vyšetření paměti také nabízejí. Jejich přehled je k dispozici na stránkách České alzheimerovské společnosti.

Na testování paměti do Českého rozhlasu může dorazit každý, kdo se telefonicky objedná: na telefonním čísle 283 880 346 každý všední den od 8.00 do 19.00 hodin a během víkendu od 11.00 do 19.00 hodin. Samotné testování se pak koná ve dnech od 19. do 21. listopadu od 10.00 do 18.00 hodin.

Iva Holmerová: Zpráva o stavu demence. Zpráva o stavu země

hospic

Česká alzheimerovská společnost sestavila Zprávu o stavu demence 2016. Podle gerontoložky je to vlastně taková parafráze Zprávy o stavu země, kterou slýcháváme z úst vrcholných politiků světa. Dočtete se v ní třeba, kolik stojí péče o člověka s demencí.

60 tisíc lidí bez diagnózy

Projekt Dny paměti, který pořádá Česká alzheimerovská společnost, upozorňuje na problematiku života lidí postižených demencí. Demence, jejíž nejčastější příčinou je Alzheimerova choroba, postihuje v České republice podle odhadů více než 160 tisíc lidí, léčí se však jen polovina pacientů. Bez diagnózy v Česku žije pravděpodobně 60 tisíc lidí.

„Bez diagnózy, pro kterou může být vyšetření paměti prvním krokem, není možné zahájit vhodnou léčbu, a život s demencí je tak mnohem složitější. Jsme rádi, že nám Český rozhlas Radiožurnál pomáhá tuto situaci měnit, a proto se těšíme už na pátý rok spolupráce,“ říká ředitelka České alzheimerovské společnosti Martina Mátlová.

Tématu se budeme věnovat v pondělí také po 9. hodině. Hostem Radiožurnálu bude lektorka trénování paměti Dana Steinová. Jak bojovat se zapomínáním se jí bude ptát Jan Pokorný. Ptát se můžete i vy přes formulář dole na hlavní stránce Radiožurnálu.

autor: als
Spustit audio