Iva Holmerová: Zpráva o stavu demence. Zpráva o stavu země

18. květen 2017

Česká alzheimerovská společnost sestavila Zprávu o stavu demence 2016. Podle gerontoložky je to vlastně taková parafráze Zprávy o stavu země, kterou slýcháváme z úst vrcholných politiků světa. Dočtete se v ní třeba, kolik stojí péče o člověka s demencí.

„Musím přiznat, že naše data jsou velmi děravá. Počty nemocných rostou. V roce 2015 jsme napočítali 152 000, loni to bylo už necelých 160 000 lidí,“ říká Iva Holmerová. Počet nemocných žen (104 950) je víc než dvojnásobný než počet nemocných mužů (50 925).

„Je to jen proto, že se ženy dožívají vyššího věku. Průměrná doba života Češky je přes 80 let, Čecha jen 76 let.“ Podle demografických statistik počet nemocných ještě poroste, zvyšovat by se měl i věk dožití mužů. „Nemoc se už dnes týká skoro každé rodiny. A nejde jen o seniory.“

Kolik to stojí?

Holmerová naráží na případy lidí po mrtvici nebo vážném úrazu hlavy. „Přitom se naše společnost jako celek demencí vlastně zabývat nechce. Klopí oči,“ stěžuje si gerontoložka. Zpráva poprvé odhaduje i to, kolik péče o nemocného stojí.

„U člověka s diagnostikovanou demencí, který žije doma, zaplatíte 30 000–50 000 korun měsíčně.“ Jsou v tom náklady na péči, za léky, za přímou zdravotnickou péči a zdravotnické prostředky. „Odhadli jsme i tzv. zmařený čas člena rodiny, který se stará, ale jinak by mohl chodit do práce.“


Víte, že…
Ministerstvo zdravotnictví nedávno doporučilo institucionalizaci nemocničních kaplanů? „Mnozí ji opravdu žádají. Ale neměla by to být jen náboženská péče, víc by se mi líbilo respektování veškerých duchovních služeb,“ říká Holmerová.

Demence začíná po 60

V domácí péči přitom žijí tři čtvrtiny lidí s demencí. Zpráva obsahuje i informace o průměrném pravděpodobném věku, kdy se u vás mohou objevit první známky nějaké kognitivní poruchy, nejčastěji Alzheimerovy choroby.

„Je to kolem 60 roku. A pak se za každých pět let věku riziko demence zdvojnásobuje. U poloviny 80 a 90letých seniorů najdeme nějakou formu demence. Až 2/3 nemocných má čistou nebo kombinovanou formu.“

autoři: lup , zis , Iva Holmerová
Spustit audio