„Nebylo to letadlo ani čínský balon.“ Američané budou trosky sestřeleného předmětu analyzovat

11. únor 2023

Americké letectvo sestřelilo nad Aljaškou neznámý letící objekt. Není jasné, jestli byl špionážní, nebo k jakému účelu vůbec sloužil. Co o blíže neurčeném předmětu všechno víme?

„Objekt se pohyboval u severovýchodního cípu Aljašky u pobřeží a vojenská stíhačka ho sestřelila v poledne tamního času pozdě večer středoevropského času,“ přibližuje zahraniční redaktor Zdeněk Novák.

Čtěte také

Proč přesně letectvo ten objekt sestřelilo, to popsal mluvčí Pentagonu generál Patrick Ryder. „Neznáme původ objektu, ale primární obava byla potencionální ohrožení civilního letu.“

V objektu nikdo nebyl

Předmět se pak zřítil do amerických výsostných vod a americké bezpečnostní složky už větší část získaly a budou ho dál analyzovat. Podle pilota stihačky v objektu nikdo nebyl.

Jak sestřelený předmět vypadal, to přiblížil mluvčí Pentagonu generál Ryder. „Objekt byl velký asi jako menší auto, takže velikostí ani tvarem nepřipomínal špionážní balon, který byl sestřelen u pobřeží Jižní Karolíny.“ Pentagon zároveň vyloučil, že by to bylo letadlo. 

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související