Natáčel dokument, vysloužil si pohlavek

7. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Jiří Menzel a jeho štáb byli napadeni během natáčení v Chorvatsku. Chorvatský deník přinesl cenové srovnání luxusních jachet. Zájem o Makarskou riviéru mezi turisty neklesá. Ceny nemovitostí šly v důsledku ekonomické krize níž.

Český režisér Jiří Menzel se stal v Dubrovníku účastníkem nepříjemného incidentu. Během natáčení dokumentu s názvem Moje Chorvatsko se jeho štáb dostal do rozmíšky s majiteli a zaměstnanci jedné místní restaurace. Ti byli přesvědčeni o tom, že kvůli natáčení není vidět poutač na jejich restaurant. Manželka majitele restaurace dokonce udeřila kameramana. Pan Menzel nechce celou věc dále rozmazávat a neobrátil se ani na policii.

Říkali jste si někdy, kolik asi stojí luxusní jachty, které jsou k vidění v chorvatských přístavech? Deník Jutarnji List přinesl srovnání několika nejznámějších. Vůbec nejdražší chorvatskou jachtou je prý 44metrová kráska, která patří majiteli pojišťovací společnosti Dubravkovi Grgičovi a která nese jméno po podniku, který mu vynesl bohatství - Agram. Stála 20 milionů euro, je napěchováná nejmodernějšími technologiemi a má garáž pro dva motorové čluny a dva vodní skútry.

Na Makarské riviéře je v současné době na dovolené podle poslední statistiky něco přes 45 tisíc turistů. Tento údaj dokládá, že o tuto populární část pobřeží mají turisté stejný zájem jako v loňském roce. Místní turistické sdružení pokládá takovýto výsledek za velký úspěch. Nejvíce turistů na Makarskou přijíždí z České republiky, Slovenska, Bosny a Hercegoviny, Německa a Polska.

Líbí se vám v Chorvatsku tolik, že byste eventuálně přemýšleli i o koupi nějakého domku nebo bytu? Není to nemožné a letos - podobně jako v dalších zemích - šly ceny některých nemovitostí výrazně dolů. Přesto to nejsou úplně drobné. Víte, které město je na bydlení úplně nejdražší? Je to - nepříliš překvapivě - Dubrovník. Za domy se tam v průměru platí více než 3100 euro za metr čtvereční. Drahý je také ostrov Hvar nebo město Split. Bezmála o dvě třetiny levnější jsou některé lokality v okolí Zadaru nebo Šibeniku.

Pár tipů na dnešní večer: ve Splitu můžete od 21 hodin zajít do Meštrovičovy citadely na jazzový koncert, budou se hrát i klasické hudební kusy v jazzové úpravě. Na Makarské riviéře, konkrétně v Pliščevci, se koná rybářský večer, začátek je o půl deváté.

Na Hvaru ve Františkánském klášteře začíná v 21.30 koncert klasické hudby, vystoupí čelistka Kajana Pačková a kytarista Petar Čulič.

Směnné kurzy:
Splitska banka vám vymění 100 českých korun za 26,52 kun, euro kupuje za 7,28 kun.

Pohonné hmoty:
U sítě INA koupíte eurosuper za 7,44 kun a eurodiesel za 6,67 kun.

Doprava:
Na většině silnic a dálnic je zesílený provoz, jak ve směru k moři, tak do vnitrozemí. Na dálnici A2 před mýtnou branou Trakoščan je ve směru na hraniční přechod Macelj asi tříkilometrová kolona. Kolony se tvoří také v okolí turistických center.

Na klíčových hraničních přechodech se Slovinskem je silný provoz v obou směrech.

Počasí 8. srpna:
Zítra bude na Jadranu slunečno, ojediněle s mírnou oblačností. V noci a ráno bude foukat mírný vítr od pevniny, později od jihozápadu nebo severozápadu. Nejnižší teploty 19 až 24, nejvyšší 29 až 34 stupňů Celsia.

Upozornění pro jachtaře: Na otevřeném moři ve středním a jižním Jadranu místy zafouká severozápadní, večer i severovýchodní vítr o síle 30 az 40 uzlů, k ránu bude slábnout.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu