Národní galerii budou nově hlídat dvě bezpečnostní agentury, návštěvníkům se otevře v úterý

27. únor 2017

Národní galerie se nově dohodla na spolupráci se dvěma bezpečnostními agenturami - G4S a Indus. Instituce agentury vybrala bez soutěže, zákon to v krizových situacích dovoluje. Jde o dočasné řešení. Během roku pak vedení vypíše otevřené výběrové řízení. Ředitel Jiří Fajt potvrdil, že se všechny objekty galerie v úterý opět otevřou návštěvníkům.

„Dochází k mírnému navýšení v řádu několika málo procent, takže to není nic statisticky průkazného. Věc se navíc zcela pohybuje v rámci platné legislativy v krizových situacích. A toto je svým způsobem krizová situace,“ vysvětluje vyšší cenu nové firmy ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

O víkendu zůstal Veletržní nebo palác Kinských uzavřen kvůli sporům s bezpečnostní agenturou ABAS. Kritizují ji i další příspěvkové organizace ministerstva kultury, které ji po vysoutěžení musejí využívat.

„Ano, stalo se to mnohokrát, že nepřišli do práce. Došlo tu k velmi nepříjemným situacím, kdy jsem spícímu člověku z ostrahy vytkl, že spal, a on byl na mě velmi vulgární i v přítomnosti druhých lidí,“ řekl Českému rozhlasu ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma.

Čtěte také

Vyjádření firmy ABAS ke kritice ze strany Galerie Rudolfinum Český rozhlas zjišťuje. K rozvázání smlouvy s Národní galerií bezpečnostní agentura řekla, že hlavním důvodem je neproplacení faktur za listopad a prosinec. Údajně jde o šestimilionový dluh. Národní galerie mluví o poloviční částce a také zdůrazňuje, že nebyla s prací ostrahy spokojená.

Nová bezpečnostní agentura dostane smlouvu na rok. Během roku pak Národní galerie vypíše velkou veřejnou soutěž. Firma ABAS vypověděla smlouvu Národní galerii v pátek. Původně měla trvat spolupráce do roku 2020.

autor: hla
Spustit audio