Namíchal exmanželce metanolový koktejl. Soud mu vyměřil 11 let vězení

22. listopad 2013

Muž z Prahy dostal za otrávení své bývalé manželky metanolem 11 let vězení. Podle soudu letos v březnu ženě úmyslně přimíchal smrtelně jedovatou látku do vodky. Doufal, že díky metanolové aféře nebude úmrtí nikdo řešit.

59 letý Václav Valtera, který žil i po rozvodu se svou bývalou manželkou v bytě na pražském Chodově přiznal, že metanol do vodky skutečně přimíchal. Prý ale jen proto, aby nápoj ze zvědavosti ochutnal.

Láhev dal přitom do lednice, ze které si jeho exmanželka alkohol pravidelně brala. Po třech dnech ji pak našel v pokoji mrtvou. Valtera tvrdí, že nechtěl nikomu ublížit a smrt ženy označil za nešťastnou náhodu. Jeho obhájce požadoval úplné zproštění obžaloby.

Soudce Městského soudu v Praze Dušan Paška obviněnému neuvěřil a za předem promyšlenou vraždu mu vyměřil jedenáctiletý trest. Podle něj Valtera cíleně vraždil.

„Využil takzvané metanolové aféry a rovněž využil letité znalosti osobnosti poškozené, o které věděl, že ve větší míře požívá alkoholické nápoje a je na alkoholu závislá.“

Muž bydlel ve společném bytě s novou přítelkyní a s bývalou ženou se často hádal. Smrt své bývalé ženy nahlásil až po třech dnech. V jejím těle našli kriminalisté podstatně větší množství metanolu než u jiných lidí v metanolové kauze.

Odsouzený se proti rozsudku přímo v soudní síni odvolal. Podle jeho advokáta Ladislava Šímy mohla žena vypít otrávený alkohol mimo domov.

„Ta věc není pravomocně skončená, uvidíme, co tomu řekne odvolací soud. Z našeho hlediska tu nebyly důkazy, které by mohly vést k jednoznačnému rozhodnutí o vině.“

Václav Valtera není ve vazbě, nejméně do rozhodnutí odvolacího soudu zůstane na svobodě.

autoři: ima , hla
Spustit audio