Nadějný fotbalista David Heidenreich: Hrát nejvyšší soutěž v Čechách nebo v zahraničí je mým snem od dětství

29. červen 2022

Hostem středeční sportovní talkshow Na place s Pavlem Nečasem je mladý nadějný fotbalista David Heidenreich. Jak se fotbalový stoper v šestnácti letech otrkával v italském Bergamu? Jak obtížná byla jeho cesta za snem? Jak prožíval těžkou covidovou dobu v ohnisku nákazy? Kde momentálně rodák z Ústí nad Labem působí? Co mu chybí k tomu, aby nakoukl do prvoligové soutěže? Poslechněte si celý rozhovor s vytáhlým obráncem. 

Davide, fotbalově jsi vyrůstal v Mostě, ale už v šestnácti letech jsi putoval do italské Atalanty Bergamo. Můžeš přiblížit tvoje fotbalové začátky?

Od dětství jsem vyrůstal v Mostě a někdy ve čtrnácti letech jsem šel do Teplic, kde se mi povedla sezona jak v klubu, tak v reprezentaci. A poté mě v šestnácti letech odkoupila Atalanta. I na nás mladé hráče už chodí hodně skautů a agentů, což si možná ani neuvědomujeme. Na turnaji na Moravě jsem odehrál slušně první hrací den a týden potom se tátovi ozvali zástupci právě Atalanty. Přišla mi pozvánka na týdenní zkoušku do Itálie, pak se půl roku nic nedělo.. A náhle mi zrovna při dovolené v Itálii zavolal agent, že do toho Atalanta chce jít, tak jsme cestovali do Bergama. Začátky byly hodně těžké, ale začal jsem tam studovat střední školu a postupně se naučil italsky.

Čtěte také

V mládežnických reprezentačních výběrech jsi nosil kapitánskou pásku. Jak k tomu došlo?

Už od mladších ročníků jsem byl tlačen do toho, abych byl techničtější fotbalista. V mládežnických kategoriích jsem hrál na vyšších pozicích a ne hned na stoperu, i táta mě vtloukal do hlavy to, abych si často dirigoval spoluhráče. Proti silnějším soupeřům už jsem se propracoval na pozici stopera a snažil jsem se s hráči hodně komunikovat a mít celkový přehled. I kvůli tomu na mě asi padla volba kapitána.

Jsi momentálně v takovém rozpoložení, že by jsi si troufnul na start v naší nejvyšší fotbalové soutěži?

Hrát první ligu v Čechách, ale i i jinde v zahraničí je mým snem už od dětství. Poštěstilo se mi být dvakrát na lavičce v Serii A a jednou v poháru, v Serii B jsem si připsal tři starty, takže vím, že kvalitu na to mám. Momentálně se snažím maximálně připravit na chvíli, kdy dostanu příležitost. Chci být přesvědčený o tom, že budu herně plně k dispozici.

Jak mladý fotbalista vnímá období kariéry, kdy v klubech musí sedět na lavičce? Jak si užívá italskou gastronomii? Poslechněte si rozhovor s Davidem Heidenreichem.

Talkshow Na place každou středu na Radiožurnálu Sport

autoři: Pavel Nečas , rej

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.