Na Slovensku začne vysílat první romské rádio. Chce se stát hlasem všech menšin

6. březen 2017

V květnu spustí živé vysílání na vlnách FM první romské rádio na Slovensku. Rádio Roma bude vysílat v romštině i slovenštině a vedle domácí a zahraniční taneční hudby s příměsí „pravé a nefalšované tvorby romských muzikantů“ nabídne i zpravodajství a publicistiku. Rádio dosud existovalo pouze na internetu, kde vysílalo 24 hodin denně.

„Rádio Roma je národnostní rádio. Děláme ho s láskou a přesvědčením, že komunikace mezi lidmi může přispět k jejich porozumění a vzájemné spolupráci,“ říká Milan Němeček, předseda občanského sdružení Iniciatíva, pod kterou Rádio Roma vysílá už 4 roky jako internetové rádio.

„Chceme, aby bylo Rádio Roma slyšet ve slovenském éteru. Chceme, aby to bylo rádio všech menšin a aby to bylo rádio, které komunikuje vztah mezi menšinami a majoritní komunitou,“ dodává Němeček.

Hlavním cílem projektu bylo od počátku především informovat o romské komunitě prostřednictvím internetu. Od přesunu rádia na frekvence si autoři projektu dále slibují, že nabídne hudbu, kterou jiné stanice nehrají.

Rádio Roma bude vysílat na frekvencích 99,4 MHz v Bánské Bystrici a 97,2 MHz v Prešově. Hlavní vysílací studio bude mít v Bratislavě. Moderátory budou Gerhard „Gerry“ Hadi, dosavadní hudební dramaturg pražského Rádia Color, a Martin Kopor, známý slovenský imitátor a bývalý moderátor Rádia Regina.

autor: kro
Spustit audio