Na paralympiádu se probojovali hned dva čeští boccisté. Jako úspěch by brali postup ze skupiny

25. srpen 2021

Dostat se na paralympiádu bylo pro boccistu Adama Peška v posledních letech největším snem a nakonec se to povedlo. Těžce postižený mladý muž do Tokia přicestoval i s oběma rodiči – maminka je totiž jeho spoluhráčkou a tatínek plní roli asistenta.

„Postoupit ze skupiny a potom se uvidí jak dál,“ popisuje Adam Peška cíl, který si pro paralympiádu v Tokiu stanovil. „Je to úžasné, že jsem se sem dostal. Kvalifikace byla v roce 2019, byl jsme na několika turnajích a na konci roku jsem se kvalifikoval.“

Čtěte také

Nervozitu před první soutěží může sdílet i se svojí maminkou Ivanou Peškovou, která je jeho spoluhráčkou. „Můj úkol je v podstatě nahrazovat Adamovi ruce a nohy, takže jsem vlastně jeho sportovní pomůckou,“ říká ve vysílání Radiožurnálu Sport. „On míří, já mu míček nastavím, ale on pomocí tykadla na hlavě je poslední, kdo se ho může dotknout.“

Josef Peška, Adamův asistent a tatínek vjednom, zajišťuje výpravě hlavně vybavení. Dokonce mu vyrobil speciální helmu a rampu na bocciu. Apartmán ve vesnici ale nemají jen pro sebe. Sdílí ho totiž s další boccistkou Kateřinou Cuřínovou, jejím spoluhráčem a trenérem. „Chtěl bych postoupit ze skupiny. To je můj cíl, protože mám těžké soupeře,“ popisuje česká paralympionička.

První soutěž o postup ze skupiny čeká oba české paralympioniky v sobotu. O tom, jestli se jim podaří uspět a probojovat se do vyřazovacích bojů, uslyšíte v živých vstupech na Radiožurnálu Sport.

autoři: Zdeňka Trachtová , vla
Spustit audio

Související