Na otevření pro turisty se chystá také Zelená hora. Lidé se tam podívají pod ruce restaurátorům

6. květen 2020 06:00

Poutní kostel na Zelené hoře se pomalu připravuje na znovuotevření. Je naplánované na pondělí 11. května. Klasických prohlídek se ale návštěvníci zatím nedočkají.

V poutním kostele sv. Jana Nepomuckého je totiž čilý stavební ruch. Lidé se ale mohou podívat tak trochu i pod ruce restaurátorů, kteří na Zeleného hoře momentálně pracují.

„Náš poutní kostel se momentálně nachází v poměrně rozsáhle rekonstrukci, ale my bychom toho chtěli trošku využít. A zas pro změnu návštěvníky seznámit s technologií prací, které se tady dělají, nebo s novými objevy, které se ukázaly během rekonstrukcí,“ provádí nás kastelánka poutního kostela na Zelené hoře Michaela Kokojanová.

Omezený režim

„Od 11. května bychom chtěli zahájit v trošku omezeném režimu, kdy v týdnu by byly prohlídky pouze pro objednané osoby. O víkendu by byla zajištěna průvodcovská služba od deseti do šestnácti hodin,“ dodává kastelánka.

Připraveni na to jsou prý i sami restaurátoři, tvrdí jeden z nich Karel Navrátil, který právě omítá stěnu kostela. „Musíme se občas ztišit, když je prohlídka, ale jinak nás to nijak neomezuje.“ 

Rezervace prohlídek

Podle něj jsou pracovníci na turisty zvyklí, blížící se otevření berou s klidem. To kastelánka má teď napilno, aby kostel na návrat turistů připravila. „Máme pro všechny návštěvníky doporučené rezervace prohlídek ať už telefonicky nebo přes náš rezervační formulář. Je to i z důvodu, aby se dostali na prohlídky kvůli obsazenosti.“

Michaela Kokojanová dále říká, že by tento režim měl platit do 25. května, kdy se otevírají hrady a zámky, a také Zelená hora se vrátí k normální otevírací době pro veřejnost.

Bez turistů ze zahraničí

Vzhledem k opatřením, která stále panují na hranicích, se ale nepočítá se zahraničními turisty. „Letos s nimi bohužel moc nepočítáme, uvidíme, co přinese letní sezona. Obecně ten počet návštěvníků v letošním roce bude nižší. Už teď počítáme ztráty. Navíc letos nepočítáme se zájezdy škol a zájezdy seniorů budou také velmi omezené.“

V kostele během rekonstrukce nebudou mimo jiné také svatební obřady. Podle kastelánky se páry na možnost obřadů na Zelené hoře hojně dotazují, když ale zjistí, že by na svatebních fotkách měli rozestavěné lešení, sami tuto variantu opouštějí.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související