Na obloze vyjde betlémská hvězda. Po 17. hodině ji můžete pozorovat bez dalekohledu

21. prosinec 2020

Tři dny před Vánoci vyjde na obloze takzvaná betlémská hvězda. Astronomický úkaz, při kterém se k sobě těsně přiblíží planety Saturn a Jupiter, nastane po téměř čtyřech stoletích. Co přesně na obloze uvidíte?

21. 12. 2020 - hvězda betlémská - velká konjunkce Jupiteru se Saturnem v souhvězdí Kozoroha

Ze Země bude uskupení Saturnu a Jupiteru vypadat jako jediný protáhlý bod jasného světla. Planety se na obloze objeví okolo 17. hodiny, kdy k sobě budou taky nejblíž.

„V létě byly vidět dvě planety Jupiter a Saturn na obloze, a postupně v průběhu léta a podzimu se k sobě neustále na obloze přibližovaly. Teď už se přiblížily tak rekordně, že nastává to, čemu říkáme konjunkce,“ popisuje mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd Pavel Suchan.

Úkaz můžeme pozorovat bez dalekohledu, nejlépe na vyvýšeném místě s výhledem nad jihozápadní obzor. V půl sedmé večer potom planety zapadnou a začnou se znovu vzdalovat. Dalšího podobně blízkého přiblížení těchto planet se znovu dočkáme až v březnu 2080.

Nejde o žádnou kometu

Astronomický jev popisovaný jako betlémská hvězda přiměl podle biblické tradice tři mudrce z východu putovat do Betléma, aby se poklonili narozenému Ježíškovi a předali mu dary.

Odborníci se shodují v tom, že se jednalo právě o přiblížení Saturnu a Jupiteru. Podle královéhradeckého astronoma Jana Veselého si ale lidé často mylně připodobňují betlémskou hvězdu ke kometě.

Spustit audio

Související