Na magnetickou rezonanci už lidé z Prachatic nebudou muset dojíždět. Nemocnice staví nový pavilon

3. duben 2024 08:14

Když teď lékaři prachatické nemocnice pošlou své pacienty na magnetickou rezonanci, musí jet lidé do Strakonic, Písku nebo Českých Budějovic. Od příštího roku se to změní. Na vyšetření půjdou do své nemocnice v Prachaticích, kde už roste nový pavilon magnetické rezonance.

„Bude to malý pavilon, který bude mít zvenku tvar tak trochu jako italská bota. Přístavba bude stát mezi pavilonem operačních sálů a rentgenu a mezi laboratoří a chirurgií, nejblíž bude mít urgentní příjem, je to takové to srdce nemocnice,“ popisuje ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

Pro umístění přístroje jsou potřeba speciální podmínky. „Je to magnetická rezonance, takže okolo ní je magnetické pole a okolo něj nesmí být nic dalšího. Proto jsme ten přístroj nedávali dovnitř stávající budovy, ale vlastně jsme ho vyčlenili ven,“ vysvětluje ředitel.

Magnetickou rezonanci pořizuje prachatická nemocnice proto, že už se stává standartním vyšetřovacím postupem. „Například oproti CT je výhodou menší dávka radiace pro pacienta. V rámci rozvoje medicíny u nás potřeba magnetické rezonance neustále roste,“ potvrzuje Michal Čarvaš.

Čtěte také

Primář radiologie Roman Čerkl dodává, že přístroj je vhodný pro zobrazení zejména nervové soustavy, to znamená mozku, páteře, míchy, ale i kyčelních a kolenních kloubů nebo břišních orgánů.

Pořízení nového přístroje by podle něj mělo zejména zkrátit čekací dobu na vyšetření. „V současné době jsou čekací doby na toto vyšetření neúměrně dlouhé. Podle mě je reálné, že by se mohly zkrátit asi na jeden měsíc, nyní to bývají i tři měsíce,“ říká.

Metoda se může využívat také na akutní vyšetření. „Třeba u pacientů po úrazu kyčle a kolene by bylo ideální, kdyby se dostali na magnetickou rezonanci do týdne. Myslím, že akutní úraz by měl být do týdne vyšetřen, takže v tomto konceptu pravděpodobně pojedeme,“ dodává Roman Čerkl.

Stavba pavilonu v areálu nemocnice v Prachaticích a pořízení magnetické rezonance bude stát přes 60 milionů korun. Plně v provozu bude od začátku příštího roku.

Spustit audio

Související