Na Jičínsku začala turistická sezóna Pochodem za Rumcajsem. Město má i novou loupežníkovu lavičku

25. březen 2024 09:23

Putováním za Rumcajsem začala na Jičínsku turistická sezóna. Oblíbeného pochodu se zúčastnilo téměř šest tisíc lidí. Nejvíc z nich se vydalo na třináctikilometrovou trasu. Účastnici se dočkali také slavnostního odhalení lavičky Rumcajsovy rodiny, která má své místo ve Valdštejnské lipové aleji. 

Čtěte také

Paní Ester s kamarádkou Katkou se právě přihlásily na trasu 25 kilometrů dlouhou. A prozradily mi, že Pochod za Rumcajsem budou letos absolvovat poprvé. „Já jsem takový nadšený sportovec a chci hubnout. Takže jsme se dohodly, že to zkusíme.“

„Uvidíme, jak to půjde, jestli to vůbec ujdeme. Ale věřím, že snad ano, usmívá se Katka. „Síly máme, tak si to dáme třeba i dvakrát! Řekli jsme si, že musíme začít žít trochu jiný života, tak začneme pro sebe něco dělat.

První nadšenci se na nejdelší trasu pochodu vydali už kolem 6. hodiny ranní. „Byli tady i lidé z velké dálky, třeba z Ostravy, prozrazuje mi Jaroslav Nosek, který právě stojí u stánku a poctivě zapisuje jednotlivé příchozí turisty.

Na Jičínsku začala turistická sezóna tradičním a oblíbeným Pochodem za Rumcajsem

Převládají lidé, kteří už tento pochod někdy dříve absolvovali nebo jsou tu i naprostí nováčci? „Jde zde zastoupení jak Jičína a okolí, tak i turisté z větších vzdáleností, například Boleslaváci či Ostraváci. I Pražáci, samozřejmě.

Čtěte také

První kilometry má už v nohách paní Taťána. Vydala se na trasu dlouhou 35 kilometrů. „Zatím je to dobré. Je tu rovina, nic těžkého. Jde se nám dobře.

Janu Vlčkovou doprovází dokonce i její pes. Ten vypadá, že je stále plný energie. „Ano, ona je zvyklá chodit. Jdeme zase po týdnu vlastně stejnou délku trasy.

Počasí na Jičínsku naštěstí po celou dobu dálkového pochodu vydrželo poměrně příznivé.

Spustit audio

Související