Na Hradě už bylo 14 kandidátů na ministry, v úterý dorazí Zaorálek s Dienstbierem

23. leden 2014

Prezident Miloš Zeman dnes jednal s dalšími sedmi kandidáty na nové ministry. Poslední dva - Lubomíra Zaorálka z ČSSD, který by se měl stát šéfem diplomacie, a Jiřího Dienstbiera, nominovaného sociální demokracií na ministra bez portfeje pro legislativu a lidská práva - Zeman přijme v úterý 28. ledna. Následující den pak jmenuje novou vládu v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD si s prezidentem Milošem Zemanem vyjasnil všechny otázky ohledně svého resortu. Setkání s hlavou státu bylo podle něj konstruktivní

„Dokonce jsem zjistil, že míra shody mých názorů na otázky spojené s ministerstvem průmyslu a obchodu je ještě větší, než jsem si myslel,“ řekl.

Mládek se se Zemanem shodl mimo jiné na podpoře dostavby Temelína. Oběma je prý ale jasné, že není jednoduché ji v tuto chvíli prosadit.

Budoucí ministr školství Marcel Chládek z ČSSD po schůzce na Hradě uvedl, že ho prezident považuje za odborníka. Dodal, že se shodli na všech probíraných tématech, třeba na zaměření na regionální školství, státních maturitách nebo mistrovských zkouškách.

„Více jak hodinu jsme debatovali o celém systému školství. Pan prezident je velmi podrobně informován o stavu českého školství. Probrali jsme zevrubně od mateřských škol přes základní, střední až vysoké školy celý systém,“ vyjmenoval a pokračoval:

„Zastavili jsme se také u problému jmenování profesorů s tím, že jsme se bavili o návrhu, kdy by tato možnost jmenování přešla na předsedu Senátu, nebo je ve hře ještě další alternativa, že by to přešlo na pana ministra.“

S budoucí ministryní pro místní rozvoj Věrou Jourovou z hnutí ANO Zeman mluvil především o čerpání peněz z evropských fondů. Jourová po schůzce ujistila, že se bude snažit na poslední chvíli zvýšit čerpání europeněz a snížit ztráty.

Čtěte také

„Za celé období někdy v roce 2015 uděláme bilanci nějakých sta miliard. Budeme se s kolegy snažit, aby to bylo nižší. Je to černý scénář, ale dá se tam ještě udělat hodně, aby to bylo nižší číslo. Zejména vzít do rychlého profinancování dobře připravené projekty nebo projekty, které už běží, jsou třeba vysoutěženy a tak dále.“

Jako čtvrtou v pořadí dnes prezident přijal kandidátku hnutí ANO na ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Ta prohlásila, že uvítá návrhy občanských iniciativ. Chce také zvýšit důvěru v české soudnictví.

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Věra Jourová z hnutí ANO

„Já jsem zdůrazňovala také to, že si myslím, že je třeba navrátit veřejnosti pocit, že v České republice se může domoci spravedlnosti, že jsou zde nestranné soudy a není vše jen propojená chobotnice, kde policie, státní zastupitelství a stát stojí proti řadovému občanovi.“

Pátý byl dnes na Hradě další člen hnutí ANO Richard Brabec, který by se měl stát ministrem životního prostředí. Zeman prý Brabce oslovoval „budoucí pane ministře“. Mluvili spolu o prioritách a prvních krocích na resortu.

Čtěte také

Brabec chce nejdříve udělat audit a pak řešit operační program životního prostředí. „A věci s tím související, to znamená jak regulace vodárenství, tak například i záležitosti kolem EIA,“ přiblížil.

Zeman jednal i s budoucím šéfem ministerstva kultury za KDU-ČSL Danielem Hermanem. Prezident mu prý potvrdil, že ho do funkce jmenuje. Atmosféra setkání byla podle Hermana přátelská a neformální.

Tématem rozhovoru byla hlavně ochrana památek. Herman přinesl Zemanovi některé své knihy a společně si připomněli bývalého ministra kultury Pavla Tigrida a jeho výrok „Památky jsou naším mořem“.

Kandidát na ministra kultury Daniel Herman z KDU-ČSL

Jako poslední dnes Zeman přijal budoucí ministryni práce a sociálních věcí za ČSSD Michaelu Marksovou-Tominovou. Ta se svěřila, že s prezidentem popili červené víno, strávili spolu příjemnou hodinku a mluvili o problémech resortu. Například o vyplácení sociálních dávek, situaci seniorů a rodin s dětmi. Podle Tominové se shodli prakticky ve všem.

Už včera prezident mluvil se sedmi ministerskými kandidáty. V úterý na Hrad dorazí dva poslední potenciální ministři, oba z ČSSD - zahraničí by měl vést Lubomír Zaorálek, na ministra bez portfeje pro legislativu a lidská práva strana nominovala Jiřího Dienstbiera.

Vládu Bohuslava Sobotky jmenuje Zeman ve středu 29. ledna, celkem 95 dní po volbách.

Kandidáti na ministry
autoři: lej , sib , fir , Petra Hosenseidlová , Eliška Malínská , hla
Spustit audio