Na hory nejen za sněhem s Radiožurnálem!

31. prosinec 2012
Motožurnál , Motožurnál

Jedete na hory a chcete vědět, kolik je tam sněhu a jak vypadají silnice? Chystáte se třeba do Alp a nechcete stát v některém z tunelů? Na Radiožurnálu poslouchejte tradiční sněhové a dopravní zpravodajství.

První sníh už máme za sebou a opravdová zima se ještě nechce vzdát. Na vozovkách nás čekají klasická zimní „překvapení“ – námrazy, silnice jako sklo, závěje a podobně. A k tomu všemu mnozí vyrážíme na lyžovačku do našich nebo zahraničních hor.

Na Radiožurnálu pro vás každoročně vysíláme zpravodajství o sněhové situaci na silnicích vedoucích do hor a v lyžařských střediscích. Letošní zimní sezónu jsme si tak trochu naplánovali od středy 1. prosince do neděle 13. března :-)

Pokud se tedy chystáte za zimními radovánkami, neměli byste vynechat náš informační servis. V příspěvcích naší domácí a zahraniční redakce uslyšíte, jaká je situace na horách v Česku a zahraničí (především v Tatrách a Alpách), co na vás v této sezóně čeká v zimních střediscích a jaké je aktuální počasí na horách s předpovědí na nejbližší dny.

Lyžaři na Medvědíně v Krkonoších

Chcete-li poznat nové českomoravské svahy nebo si užít ty zmodernizované, poslouchejte od 15. ledna do 6. února každou sobotu a neděli od 13.10 hodin Po Česku. Moderátor Václav Žmolík si pro vás opět připravil zimní speciál, ve kterém vám představí čtveřici skiareálů a jejich okolí: Obří sud Javorník, Sněžník Dolní Morava, Červenou Vodu v Orlických horách a ski areál Kouty v Koutech nad Desnou v Jeseníkách. Pokud jste vysílání nestihli, nezoufejte a podívejte se na web Po Česku.

Chybět nebudou ani praktické rady, které se budou týkat cen, dostupnosti, zázemí pro lyžaře a podobně. Odborníci z horské služby se s vámi podělí o to, jaká bezpečnostní opatření je třeba dodržovat, jaká jsou pravidla na sjezdovkách, dozvíte se, jaké jsou novinky v lyžařském sportu.

Hory a sníh na Radiožurnálu v časech

Každou středu ve 13.10 hodin uslyšíte v Motožurnálu o situaci na horách v zahraničí, jaké jsou na nich sněhové podmínky a co předpovídají meteorologové, jak vypadá dopravní situace a k jakým omezením by mohlo dojít v Rakousku, Itálii a Francii, případně Německu jako tranzitní zemi.

Každý čtvrtek se v 11.40 hodin dozvíte informace ze zimních středisek v zahraničí. Naši zahraniční zpravodajové a spolupracovníci připravují vždy reportáž z vybraného střediska a jejich informace pak jsou doplněny o aktuality o sněhových podmínkách na zahraničních horách.

Davos, Alpy, Švýcarsko

Každý pátek v Ranním Radiožurnálu vás informujeme o aktuálních sněhových podmínkách v Česku. Součástí jsou také lyžařské podmínky v hlavních českých střediscích.

Každý pátek ve 13.10 hodin zavítáme v Motožurnálu na hory v Česku, abychom vás informovali o sněhových podmínkách, jaká je předpověď počasí a co nás čeká na silnicích na výjezdech z měst a v hlavních českých lyžařských střediscích.

Každou sobotu a neděli v Ranním Radiožurnálu si v 6.45 hodin můžete vyslechnout aktuální sněhové podmínky v Česku včetně informací o počasí.

Nezapomeňte, že předpověď počasí je součástí každých zpráv (ráno každých 15 minut, přes den každou půlhodinu) a informace o dopravě vysíláme v pravidelných hlášeních Zelené vlny. Najdete je také na stránkách dopravního zpravodajství. Ať už jste nebo nejste Zpravodajem Zelené vlny, i vy můžete pomoct a podělit se s ostatními řidiči o aktuality z našich silnic. Zavolejte na bezplatnou linku Zelené vlny Českého rozhlasu a Global Assistance 800 12 20 12.

Zasněžená silnice

Už jen zbývá upozornění, že se svítí celoročně, a nejen když je tma, a že není dobré riskovat na nevhodných pneumatikách. A taky různé nemrznoucí směsi a podobné „vychytávky“ se můžou hodit :-) Jestli si nejste jisti, co všechno má mít „zimní“ auto, na stránkách Motožurnálu najdete rady, jak je třeba připravit auto na zimu.

Hezkou zimu a šťastnou cestu!

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio