Na dalším šampionátu nebudeme chybět, věří trenér Svoboda. Jaká je budoucnost českého volejbalu?

26. srpen 2022

Do pořadu Páteční finiš Kateřiny Neumannové přijal pozvání bývalý hráč a nyní volejbalový trenér Jan Svoboda. Ten stál u posledního velkého úspěchu seniorské reprezentace na MS 2010 a v posledních letech sbírá s úspěchy s výběry do 20 let. Projeví se úspěchy mládežnického volejbalu v dospělé reprezentaci?

Podle výsledku v mládežnických kategoriích do 20 let se zdá budoucnost českého volejbalu jako docela zajímavá. Jak vidíš budoucnost našeho týmu v kategorii dospělých?

Čtěte také

Myslím si, že už se to projevuje, protože už čtyři ročníky za sebou jsou velmi úspěšné a sbírají se medaile. Chceme věřit tomu, že se to projeví právě v dospělé reprezentaci. A myslím si, že už ty první vlaštovky tam jsou. Do dvou, tří let se to musí projevit na mezinárodní scéně dospělých.

Jaká je šance, že vynikající hráči z kategorií do 20 let budou i úspěšní hráči v kategorii dospělých? Jak velký takzvaný odpad je tam ještě ve věku po té dvacítce?

Už moc velký není. Kluci to mají nastavený, chtějí hrát, chtějí se tím živit. Vidí možnost prosadit se v nejvyšší domácí soutěži, mnoho z nich už odchází na zahraniční angažmá. O odpadu není potřeba mluvit a cítím, že největší plus u těch kluků je, že jestliže dokážou posbírat medaile na šampionátech a hrát s Ruskem, Itálií, Polskem vyrovnané zápasy nebo je porážet, tak si to stoprocentně přenesou do kategorie dospělých.

Stál jsi u 10. místa na MS našich volejbalistů v roce 2010, poslední asi výrazný úspěch seniorské reprezentace. Co se stalo v období potom? Proč se nepodařilo navázat na vynikající turnaj, který se odehrál v Itálii?

Je pravda, že to byl jeden z posledních turnajů, který se nám na světové scéně povedl. Neprobojovali jsme se v dalších kvalifikacích, to znamená, že Evropa, která je silná, byla lepší než my. Zrovna teď začíná další světový šampionát v Polsku, je to opět bez naší účasti. Ale věřím, že to do čtyř let změníme a že na dalším šampionátu už budeme.

Kdy je optimální, aby hráč, která má největší ambice, odešel z českých soutěží do nejlepších evropských klubů?

Na to je čas. Nejdřív by to měl hráč dokázat na českých palubovkách. A není to vůbec jednoduché, protože ekonomická situace v klubech je poměrně slušná podle toho, jak vidím, kolik cizinců si kluby pořizují. A jsou družstva, která hrají s pěti, šesti hráči z ciziny na palubovkách. Pro kluky prosadit se v České republice není jednoduché, přechod z juniorské kategorie do mužské je obrovský náraz. Nejdřív si to musí odbouchat v České republice a nemyslím si, že je důležité, aby hned v 18, 19 letech skočili do zahraničí. Samozřejmě někomu se to podaří, někdo je výjimečný, ale hranice 22, 23 let je v pořádku.

Páteční finiš K. Neumannové na Radiožurnálu Sport

Související