Na dálnicích k moři se v sobotu opět čeká silný provoz

14. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Velké americké hotelové řetězce chtějí investovat v Dubrovníku. Chorvatský automotoklub varuje před sobotními dopravními zácpami. Jeden z největších oleandrů na Jadranu je na ostrově Pag. V sobotu bude u Jadranu polojasno s teplotami do 34 stupňů.

Velké americké hotelové řetězce chtějí koupit v Dubrovníku hotely, které čeká privatizace. Jde například o komplex Babin kuk, hotel Maestral či Belveder na okraji Svatého Jakova. Město chce mít například z hotelu Admiral čtyřhvězdičkové zařízení a právě takové společnosti, jakými jsou Hayatt nebo Black Stone, by mohly Dubrovníku pomoci s velkou investicí a zároveň do města přitáhnout bohaté turisty.

Chorvatský automotoklub předpokládá v sobotu velký provoz na dálnicích vedoucích k moři. Nejsilnější by měl být v ranních a dopoledních hodinách. Kvůli očekávanému vedru by si každý měl vzít na cestu nějakou vodu na pití. Pokud se ale můžete vyhnout cestování mezi 4. a 17. hodinou - uděláte nejlépe.

Na ostrově Biševo hořelo. Požár dostali hasiči pod kontrolu kolem patnácté hodiny. Ohni padly za oběť dva hektary mladých borovic a keřů. Za oheň údajně může neopatrné vypalování plevele. Ostrov Biševo zachvátil velký požár v roce 2003. Tehdy přišel o dvě třetiny veškerého zeleného porostu.

Mezi Dubrovníkem a Kotorem v Černé Hoře od letošní sezony jezdí trajekt. Až 150 cestujících převáží loď vyrobená v Polsku s názvem Renata 1, kterou teď provozuje panamská společnost AT Sea. Trajekt vyjíždí z Dubrovníku každé pondělí, středu a pátek o půl deváté. Z Kotoru pak v úterý, čtvrtek a sobotu. Lístek přijde na 53 euro.

Jeden z největších oleandrů na Jadranu je na ostrově Pag. Roste na dvoře nedaleko paláce Mirkovič. I s korunou strom měří úctyhodných devět metrů, široký je přes čtyři metry. Když se zeptáte na jeho stáří, odpověd nedostanete, protože to prý nikdo neví.

Ceny a kurzy:
U čerpacích stanic INA stále zaplatíte za litr Supru 95 rovných 8 kuna. Před několika dny mírně podražila jen nafta - stojí 7,20. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty ale dražší.

Pokud potřebujete vyměnit peníze, Splitská banka vám za 100 českých korun dá 24,76 kuna a za 100 slovenských korun 18,27 kuna.

Počasí:
V sobotu 15. července má být u Jadranu opět slunečno, občas oblačno s přeháňkou a teploty od 30 do 34 stupňů.

Pro jachtaře platí stále upozornění na neveriny. Na severním a části středního Jadranu může v noci místy foukat severovýchodní vítr rychlostí až 35 uzlů - jinak bude mít v noci a přes den sílu do 22 uzlů. Moře bude mezi 2-3 a viditelnost 15-30 km.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu