Na dálnici A1 ze Záhřebu do Splitu bylo živo

30. červen 2007
Vysílání v Chorvatsku 2009

Několikakilometrové kolony se tvořily od sobotního rána před tunely Mala Kapela a Sveti Rok na dálnici A1 Záhřeb-Split. Léto je na začátku a Chorvaté už bojují s požáry. Dva dny likvidovali plameny ve špatně přístupném terénu u řeky Neretvy u města Metkovič. V pátek 6. července začíná ve Splitu Festival zábavní hudby.

Několikakilometrové kolony se tvořily od sobotního rána před tunely Mala Kapela a Sveti Rok na dálnici A1 Záhřeb-Split. Místa, která tradičně ztěžují přístup k moři, správa silnice dopoledne na několik hodin otevřela pouze pro jeden směr, tedy na jih.

Naopak řidiči, kteří jeli do Záhřebu, museli použít objízdné trasy. Podobně to bude zřejmě všechny letní soboty, kdy k Jadranu najíždějí noví turisté. Stojící auta zpomalila cestování po Jadranské magistrále a kolony přijíždějících aut hlásily také přístaviště Split a Zadar.

Léto je na začátku a Chorvaté už bojují s požáry. Dva dny likvidovali plameny ve špatně přístupném terénu u řeky Neretvy u města Metkovič. Shořelo 60 hektarů borovicového lesa. Oheň zřejmě někdo založil úmyslně, protože hasiči našli kanystry od benzínu. Domněnku vyšetřovatelů potvrzuje i fakt, že začalo hořet na několik místech současně. Vítr pak plameny rozšířil. S ohněm bojovala stovka hasičů. V terénu bylo 10 hasicích aut a ve vzduchu 4 kanadery a helikoptéra.

Další požáry vypukly dnes odpoledne. V Dalmácii u města Šibenik hoří borovicový les a u Supetaru na ostrově Brač hoří odpad.

Chorvatské pobřeží kromě koupání nabízí tradičně také kulturní vyžití. Vedle stálých hudebních klubů, stojí za to si vyrazit na klasiku. Třeba chorvatské národní hudební a taneční kapely.

V pátek 6. července začíná ve Splitu Festival zábavní hudby. Na Náměstí republiky se po 21. hodině představí 12 ansámblů z různých koutů Dalmácie, namátkou Klapa Slobodna Dalmacia, Klapa Sinj nebo Klapa Neverin. Den poté, v sobotu 7. července, tanec nahradí tradiční dalmatinské písně.

Počasí

1. července bude polojasno, vítr povane od jihozápadu a teploty budou kolem 29 stupňů. V pondělí pak silnější jižní vítr, a bude kolem 28 stupňů.

Předpověď pro jachtaře

Upozornění: Možnost bouřek na severním Jadranu.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu