Na chorvatském pobřeží by měli sloužit i čeští policisté

11. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Rakouský autoklub varuje před organizovaným okrádáním motoristů v Chorvatsku. Čeští policisté by měli sloužit na chorvatském pobřeží. Parkovné ve Splitu opět podražilo.

Rakouský autoklub dnes varoval před falešnými pomocníky s opravou auta a dalšími podvody, s nimiž se motorizovaní turisté setkávají nejen v Itálii, ale i na Slovensku a v Chorvatsku. Také při tankování v těchto zemích si mají motoristé dávat pozor na organizované bandy.

Například u čerpací stanice by měli turisté bezpodmínečně dbát na to, aby začali čerpat benzin teprve poté, co bude číselný ukazatel vynulován. Také náhlý "výpadek proudu" při tankování způsobí, že může být naúčtováno pěkných pár litrů benzinu navíc. Oblíbené je i předražování při placení kreditní kartou nebo vrácení méně peněz při platbě v hotovosti.

Čeští policisté budou možná leště letos o prázdninách asistovat a pomáhat českým turistům, kteří vyjedou na dovolenou do Chorvatska. Vedení policie zatím zvažuje, že by vyslalo jednu českou policejní skupinu, aby se začlenila do chorvatské policie na pobřeží. Čeští turisté by tak mohli lépe zvládat nepříjemné situace, od dopravních nehod až po řešení trestných činů.

Pokud se chystáte autem do Splitu, připravte si více peněž na parkování. V 1. zóně města se totiž zvýšila cena hodinového parkovacího lístku ze 3 na 5 kuna, ve 2. a 3. zóně zaplatíte 4 kuna. Nejdražší parkování je přímo v centru Splitu - na Rivě, kde vás hodina parkování přijde na 12 kuna.

Ceny a kurzy

Ceny pohonných hmot jsou v Chorvatsku přibližně stejné jako v Česku. V síti INA zaplatíte za litr Euro Supru 95 rovných 8 kuna. Euronafta stojí 7,17 kuna. U ostatních čerpacích stanic jsou pohonné hmoty dražší, benzín až o 40 lipa.

Kurz: Splitská banka nabízí za 100 českých korun 24,85 kuna a za 100 slovenských korun 18,42 kuna.

Počasí

Ve středu 12. července bude u Jadranu jasno nebo polojasno s teplotami kolem 33 stupňů. V jižní části Dalmácie ale může odpoledne přijít bouřka.

Platí upozornění pro jachtaře na neveriny na jižním a středním Jadranu. Bude vát severozápadní vítr rychlostí do 16 uzlů, na moři budou vlny. Moře má být na stupni 2-3 a viditelnost je hlášená 10-30 km.

autor: leš
Spustit audio

Více z pořadu