Na chorvatské ostrovy jezdí ode dneška trajekty častěji

2. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Síť Hilton otevřela v Dubrovníku svůj první hotel na území Chorvatska. Otevření dálnice Záhřeb - Split přináší už teď více turistů. U tunelu Mala Kapela se před polednem tvořily dvacetikilometrové kolony. V neděli bude slunečno s teplotami do 30 stupňů.

Společnost Jadrolinije ode dneška posiluje trajekty na linkách Drvenik-Sućuraj, Ploće-Trpanj a Makarska-Sumartin. Z Makarské vyplouvá trajekt na Sumartin každý den v 7.30, 10.30, 13.30, 16.30 a ve 20 hodin. Každodenně jezdí také trajekt z Drveniku na Hvar a to v 7.30, 13.30 a ve 20.30 a zpět ze Sućuraje v 8.15, 12.30 a v 19.45. Na trase Ploća-Trpanj je novinkou odjezd z Ploće v 5 hodin a poslední vyplutí z Pelješacu v 21 hod.

První klienty přivítal první hotel ze sítě Hilton v Chorvatsku. Nový hotel Hilton Imperial v Dubrovníku má 139 pokojů a 7 apartmánů. Výstavba hotelů této sítě v Chorvatsku zdaleka nekončí. Vyroste jich tu dalších pět. Za apartmán na jednu noc zde zaplatíte až 1 000 Eur. Poměrně vysoká cena však zahrnuje veškerý servis, jako například satelit, televizi s plazmovou obrazovkou, nápoje, koktejly nebo domácí i zahraniční tisk. Stavba hotelu přišla na 28 miliónů Eur. Majitelé hotelu chtějí úvěr splatit do deseti let.

Oficiální otevření dálnice Záhřeb - Split přineslo Makarské riviéře znatelný příliv turistů. Už před sezónou byla Makarská riviéra téměř plná. V tuto chvíli je v Brele ubytováno 2 700 hostů, to je o 400 více než loni touto dobou. Obsazenost hotelů se oproti loňsku výrazně nezměnila. Pochvaluje si ale zejména privátní sektor, který zaznamenal o 40 procent vyšší obsazenost. O 10 procent vyšší návštěvnost než loni hlásí také Trogir. Oproti předchozím rokům sem přijíždí více Rusů, Poláků, Italů a Francouzů.

Při stavbě dálnice A1 v blízkosti Dugopolje byly objeveny archeologické památky. Ty v těchto dnech prozkoumávají experti ze Splitu, Záhřebu a Zadaru. Jde o naleziště nejen z doby antické. Nejvíce jich pochází z 1. až 3. století. Archeologové odhadují, že by měl v místě nálezu vzniknout archeologický park a dá se očekávat, že na výzkumech budou pracovat až 10 let. V Rogoznici, letovisku ležícím 25 kilometrů jižně od Šibeniku, se každoročně 2. července koná slavnostní pouť ke cti Panny Marie. Ta je oslavou zázraku, k němuž podle legendy došlo v Rogoznici roku 1722. I dnes se mariánský obraz přivezl z Gradiny zvláštní krásně vyzdobenou lodí na nábřeží v Rogoznici. Lodi se říká Mariánská loď a doprovází ji kněz s družičkami. Na nábřeží loď očekávají tisíce věřících v čele se šibenickým biskupem a velkou skupinou dalších duchovních. Obraz je pak ve slavnostním průvodu nesen do farního kostela Nanebevzetí P. Marie v Rogoznici, kde zůstává až do první neděle po svátku P. Marie Karmelské, který se slaví 16. července. V Kaštelu Lukšiću zahájili Kaštelánské léto. Konají se tu kulturní programy, módní přehlídky a sportovní utkání. Jeho součástí je také výstava akademického malíře Nene Mikuliča. Akce v Kaštelech v blízkosti Splitu bude trvat celý červenec.

Dnes začíná v Omiši 39. festival Dalmatinských klap. Od 21 hodin proběhne na náměstí 1. soutěžní večer a vystoupí na něm mužské klapy, tedy pěvecké sbory, které zpívají většinou starou lidovou chorvatskou hudbu.

Provoz na chorvatských silnicích a dálnicích je podle očekávání velmi hustý. Kolony se tvoří v přímořských oblastech před turistickými centry. Na dálnici Záhřeb - Split počítejte s hustým provozem a kolonami především u tunelů Sveti Rok a Mala Kapela. Teď se tam zdržíte maximálně 15 minut. Krátce před polednem ale před tunelem Mala Kapela byly dvacetikilometrová kolony, a to ve směru od Splitu i od Záhřebu. Policie dokonce odkláněla provoz z dálnice. Na hraničním přechodu Macelj je hustý provoz, ale kolony se tam zatím netvoří.

Počasí v Dalmácii:
2. 7. bude v Dalmácii slunečno, dopoledne bude ještě foukat severní a severozápadní vítr, po poledni už bude bezvětří. Noční teploty klesnou na 16 až 21 stupňů, nejvyšší denní vystoupí na 28 až 30 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: Místy bude foukat severovýchodní, na otevřeném moři severozápadní vítr o rychlosti 35 až 50 uzlů. Na otevřeném Jadranu bude moře místy na stupni 4 až 5. Jižní a střední Jadran - možnost neverínu. Viditelnost 10 až 20 kilometrů.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu