Musíme si pomáhat: Reportéři v roli dobrovolníků

30. listopad 2018

Kdy jste naposledy někomu nezištně pomohli? Stydíte se sami o pomoc požádat? A proč někdy pomáháme spíše neznámým lidem než vlastní rodině? Na tyto otázky se ptá Český rozhlas v rámci tematického týdne Musíme si pomáhat. Reportéři Radiožurnálu si proto vyzkoušeli různé formy podpory pro ty, kteří to nejvíc potřebují. Jaké to je, být v roli dobrovolníka?

Například Ľubomír Smatana, který vám přinesl reportáže o malířovi Otovi Prouzovi, si na chvíli vyzkoušel být klaunem – u nemocných dětí na Bulovce. Zdravotní klauni působí ve skoro osmdesáti nemocnicích a jsou to profesionálové. Veselé oblečení doplňuje spousta rekvizit a melodie ukulele. Řemeslně zdatní zdravotní klauni se ve své práci neustále učí a jejich umění přináší radost i těm nejmenším pacientům.

Učitelka zpěvu Alena potřebovala průkazové foto. A tak jí Veronika Hlaváčová v rámci doprovodu pomohla i s automatem na fotografie

Veronika Hlaváčová, kterou znáte třeba ze zpravodajských reportáží Radiožurnálu, zas doprovázela nevidomou Alenu na Českou správu sociálního zabezpečení.

Těžce zrakově postižení lidé často potřebují vyřídit něco na úřadech, cesta na ně je ale většinou složitá, orientace po budově rovněž a navíc potřebují pomoc s vyplňováním formulářů či při čtení smluv. Hodí se proto pomoc důvěryhodných dobrovolníků, kteří zadarmo věnují svůj volný čas. Jak taková pomoc vypadá za běhu, můžete slyšet v prvním díle seriálu Musíme si pomáhat.

Další reportáže poslouchejte tento týden vždy ve 14:20 na Radiožurnálu.

Pomáhat můžeme nejen sobě navzájem, ale i přírodě nebo zvířatům v útulcích. Na různé formy pomoci je zaměřený tematický týden Českého rozhlasu Musíme si pomáhat, který od 26.11. 2018 do 2.12. 2018 probíhá na všech stanicích. Tematický týden je součástí projektu Ježíškova vnoučata.

autoři: Veronika Hlaváčová , had
Spustit audio