Modlitba před startem

23. srpen 2009

Pokřižováním se před startem, hodem či skokem se své šance snaží na atletickém mistrovství světa podpořit řada věřících sportovců. Tím jejich kontakt s bohem ale zdaleka na berlínském šampionátu nemusí končit. Před závodem nebo po něm mohou atleti zamířit do unikátní kaple v suterénu Olympijského stadiónu.

"Panebože, dej, ať nezaspím na startu. Panebože, ať skočím základní výšku." Možná tak nějak znějí modlitby, které v nádherné a v architektonické soutěži vyznamenané kapli Olympijského stadiónu v Berlíně odříkávají v těchto dnech atleti z celého světa.

"Všimli jsme si toho, že někteří atleti prošli po rozbězích a semifinále jen kolem kaple, ale dovnitř vstoupili třeba až před finálovým kláním," říká Bernhard Felmberg, sportovní zmocněnec evangelické církve v Berlíně a zároveň taky duchovní pastýř fotbalistů berlínské Herthy.

Kaple s kruhovým půdorysem a pozlacenými stěnami, která má evokovat kopuli chrámu Hagia Sofia, stojí přímo u novinářské mix-zóny, kudy sportovci musejí po závodě projít.

"Před soutěžemi nabízíme naše duchovní služby taky ve dvou hotelích, kde atleti bydlí. Tam pořádáme společné modlitby. Člověk musí dávat pozor, aby sportovce před kláním sice uklidnil, ale současně z něj neodčerpal adrenalin. Dělím se o své povinnosti se dvaceti zahraničními kaplany, kteří pocházejí ze zemí jako jsou Keňa, Indie nebo Jamajka," uvádí autor samotného nápadu vybudovat na Olympijském stadiónu útulný svatostánek.

Podle Bernharda Felmberga je zatím během šampionátu návštěvnost kaple docela slušná. Během mojí návštěvy do jejích prostor nahlédla jen irská překážkářka Derval O'Rourkeová. Když spatřila novinářský mikrofon, tempem trénované sprinterky prchla.

"Zažívám tu situace, kdy sdílím velké pohnutí atletů, kteří sem přicházejí. Byl tu atlet, který svou víru přišel vyjádřit velmi expresivním způsobem. Poklekl, pokřižoval se, dvakrát, třikrát se zhluboka nadechl, sepjal ruce a pak zase odešel."

Naší oštěpařce Báře Špotáková kaple, vysvěcená před začátkem fotbalového mistrovství světa před třemi lety, do sportovních prostor moc nesedí. "Přijde mi zvláštní kaple v útrobách stadionu. Kdyby, tak zítra půjdu poděkovat do nějakého kostela," řekla.

Bernhard Felmberg upozorňuje na skutečnost, že moderní kaple má velmi silný symbolický význam a působí jako vyvažující prvek v areálu jinak tak silně zkompromitovaném obdobím nacionálního socialismu.

"Kaple se nachází čtyři podlaží pod místem, za kterého Hitler zahajoval Olympijské hry v roce 1936. Myslím, že se nám podařilo dokázat, že tento stadión je naplněný i jiným duchem, než duchem nacismu. Návštěva olympijského parku vám poskytne jasný obrázek o vztahu nacismu, árijské rasy a sportovních výkonů. V naší kapli však můžete najít odpověď na otázku, co znamená výkon v křesťanství nebo jak je to s etikou vítězství a porážek," vysvětlil kaplan.

Bernhard Felmberg pyšnící se titulem Sport-Pfarrer - sportovní farář - se v posledních letech stal nedílnou součástí realizačního týmu fotbalové Herthy Berlín. S klubem cestuje často i na zápasy do ciziny a bohoslužba před každým domácím zápasem berlínského týmu je samozřejmostí.

"Tady na lavici sedí prezident Herthy hned vedle fanouška z východního oblouku. Kaple je jediným místem na stadiónu, kde se stírají rozdíly mezi lidmi a kde nehraje roli, jakou máte vstupenku. Potetovaný svalovec v dresu je na tom stejně jako manažer v obleku a kravatě," dodal Bernhard Felmberg.

0:00
/
0:00
autor: Jiří Hošek
Spustit audio