Modeschau: Módní Liberec a stylový český upcycling

15. březen 2016

Liberec je v módě synonymem outdooru. Nával na módním večeru v kině Varšava ale naznačil, že i tady pomalu roste zájem o lokální autorskou módu. Jak se daří české autorské módě v Liberci, jsme vedle módního večera ve Varšavě zjišťovali i v liberecké módní galerii Refabric. Přinášíme také reportáž z workshopu upcyclingu: od mladých českých tvůrců se dozvíte, jak vrátit do hry staré nebo nechtěné oblečení.

Liberec se otevírá lokální autorské módě

Městu, které bylo kdysi jedním z důležitých bodů na mapě českého textilního průmyslu, zbylo ze slavné módní minulosti jen pár menších podniků a dvě střední a jedna vysoká škola. Na libereckou Textilní univerzitu stále přichází mladí studenti módního a textilního designu z Česka i ze zahraničí a několik místních nadšenců se snaží zájem o módu do Liberce vrátit. V jednom z bývalých barvířských domků v Široké ulici funguje první ostrůvek lokálního autorského designu. Galerie Refabric spojuje interiérový design s oděvem a doplňky. Najdete tu kousky od návrhářů, zde usazených studujících nebo působících v regionu, jako jsou Zuzana Veselá, Lenka Kohoutová se značkou Cockerel nebo výrobci dřevěných hodinek Wooden Land. Jsou tu zastoupeni i studenti z TUL, například bakalářská práce Cipeo, která spojuje sportovní oděv s autorskou kresbou. Obchod založila interiérová designérka Barbora Sacher a později se k ní přidala kurátorka módní selekce Marcela Mrskošová, kterou uslyšíte v reportáži.

 

#refabric #liberec #czechfashion

Fotka zveřejněná uživatelem Veronika Ruppert (@veronikaruppert),Bře 11, 2016 v 10:43 PST


Módní večer v kině Varšava uspořádala místní návrhářka Míra Božská, které chyběla lokální platforma pro módní přehlídku. Program spojil projekci filmu Dior a já, komentovanou projekci fotografky Bet Orten, módní přehlídku tří místních designérů, koncert a módní performance. Akce naplnila všechny prostory Varšavy k prasknutí a anketa, kterou jsem mezi návštěvníky natáčela v citlivě zrekonstruovaném baru, je bohužel kvůli hlasitému hluku téměř nepoužitelná. Vyplynulo z ní, že v publiku byli jak studenti z místních módních škol, tak širší veřejnost, kterou přilákal zajímavě poskládaný program. Atmosféru večera přibližujeme alespoň v rozhovoru s Mírou Božskou, natočeném v krátké přestávce po projekci filmu v horním foyer Varšavy. „Účastnila jsem se různých akcí, na kterých byla móda okrajovým tématem. Chyběla mi tu příležitost, kde by móda hrála hlavní roli. Spojila jsem se proto s přáteli a uspořádali jsme tenhle večer. Kolekce tu představují 3 generace návrhářů, vedle mě také Ondřej Ludín a Pavol Dendis. V podstatě jsme tři generace, já už jsem ze školy pryč deset let, Ondřej kratší dobu a Pavol ještě studuje.“ Historii domu, fungování dramaturgie prostoru a postupnou rekonstrukci kina pro Modeschau popsal Jiří Žid. Poslechněte si o módním večeru ve Varšavě.

03589540.jpeg

Český upcycling: Doplňky, šperky i trendy minimalismus

Upcycling je jedním z přístupů pomalé módy, takzvané slow fashion. Je o tom, jak nechtěné věci na vyhození vrátit do života a dát jim novou hodnotu. Právě o tom byl workshop v rámci filmového festivalu Jeden svět v Galerii Lucerna. Jako první mi své nápady na upcycling představila slovenská návrhářka Lubica Skalská. „Výchozím materiálem jsou staré džíny, ze kterých si můžete vytvořit pěkný šperk. Materiál třepím, vrstvím a skládám, případně zdobím korálky.“ Zatímco u některých věcí připadá v úvahu přinejlepším recyklace na hadry na úklid, u trvanlivých materiálů jako džínovina, kůže nebo koženka se vyplatí upcyklace. Jak si ze starých kalhot nebo bundy ušít peněženku, učila zájemce Martina Feitová z Recycle With Love s upraveným secondhandovým a vintage oblečením. Výhradně na přešívání secondhandového oblečení je zaměřená mladá česká značka Win Win Love, o které jsem natáčela s Barborou Vilišovou. Její přešité kousky z druhé ruky působí i díky pečlivě volené barevnosti a stylu jako ucelená módní kolekce: „Nejdříve jsme přešívaly za sebe a zkusily jsme prodávat na internetu. Protože to šlo dobře, přesunuly jsme se na web. Šít jsme se naučily doma, mě k tomu přivedla babička. Vše upravujeme osobně, teď k sobě nově přibíráme švadlenky.“ Jana Pelánová z letenské sdílené šicí dílny Pokoj číslo deset návštěvníkům pomáhala s jednoduchými opravami doneseného oblečení. Podobně to funguje i v dílně: „Pořádáme šicí kurzy a je to i otevřená dílna pro všechny, kteří si chtějí něco zkusit, ale nemají doma všechno vybavení. Zároveň je tam vždy odborný support, člověk, který vám poradí a pomůže.“ Vedle letenské sdílené šicí dílny už v Praze na podobném principu několik let úspěšně funguje Strojovna ve Vršovicích. O té ale více někdy příště. Hodně štěstí při kreativní obnově vašich šatníků!

Playlist:
Sphynx – Enigma (Juno)
Ejeca – Meme (Exploris)
DJ Captain Planet – Mariana Deep (uns.)
R Y K T – DA1-60 (uns.)
Headstone – Roll Out ft. MikeyHUNJ (Shifty Rhythms)
MindBodyFitness – Neige Neige ft. Cha Cha (uns.)
Johnny Drama – Finessin (uns.)
Endgame – Luxury Riddim (Golden Mist)
Wwwings – Pray ft. Endgame & Lao (Infinite Machine)
Angel-ho – SILENCE (Halcyon Veil)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.