MINISTŘI V ZAPOMNĚNÍ: Za úsměvem byly občas slzy, vzpomíná exministryně Kovářová

17. srpen 2016

Asi málokterá ministryně se může pochlubit tolika profesemi, jako bývalá šéfka spravedlnosti Daniela Kovářová. Právnička, spisovatelka, vydavatelka odborného časopisu, kantorka a v neposlední řadě ministryně úřednické vlády Jana Fischera v letech 2009 až 2010.

V kanceláři má Daniela Kovářová fotografii vlády z doby svého působení. Na tuto dobu vzpomíná moc ráda. „Těch vzrušujících zážitků z ministerských cest, ti krásní mladí mužové, kteří byli v mé ochrance, ty lety vládním speciálem - to by člověk jinak nezažil, takže nelituju ani na vteřinu. My jsme taky jedna z mála vlád, která se schází přibližně jednou za čtvrt roku, a máme spolu velmi kamarádské vztahy,“ vypráví Daniela Kovářová.

Šok a nůž v zádech


Zítra vám v seriálu Ministři v zapomnění přiblížíme bývalou ministryni informatiky Danu Bérovou. Opět krátce po čtvrt na jedenáct.

Ne vždy to ale bylo jednoduché: „Byl to pro mě šok, 14 měsíců jsem se nevyspala. Byly doby, kdy jsem s vážnou tváří nebo s úsměvem všechny ty situace zvládla, pak jsem šla na záchod a tam jsem se rozbrečela. Pak jsme si přepudrovala nos, usmála jsem se a zase jsem pokračovala.“

Do úřednické vlády Jana Fischera jí nominovala ODS coby nestraničku. Do té doby právnička a čerstvá šéfka Justiční akademie nevěděla, co ji čeká. Nové pro ni bylo například to, že ve státní správě podle jejího názoru všichni všechno odkývou, usmějí se na vás a pak vám vrazí nůž do zad.

Vyšetřování kvůli přerušení trestu a kniha vzpomínek

Možná že takovou zkušeností byl případ přerušení trestu dvou mužů, kteří ukradli 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury u Hořic. Za to exministryně čelila silné kritice a vyšetřovala ji kvůli tomu i policie. Nakonec ale padly rozsudky jen nad úředníkem a stážistou. Podle dřívějších rozhodnutí soudů nadržovali zlodějům, zmanipulovali spis a dali ho podepsat ministryni. Jenže ani po letech není případ u konce. Ústavní soud se nedávno zastal někdejšího stážisty a bývalého soudce Vlastimila Matuly a dřívější verdikt zrušil.

Střídání ministrů spravedlnosti (zleva: Daniela Kovářová, Jan Fischer a Jiří Pospíšil)

Po působení ve Fischerově vládě se Daniela Kovářová vrátila do Justiční akademie. Tam ale dlouho nevydržela. „Můj nástupce Jiří Pospíšil si nepřál, abych tam byla, a nebyl schopen to říct férově, tak jsem po půl roce odešla, protože mi přišlo nedůstojné lpět na té funkci, když vás váš nadřízený nepodporuje,“ komentuje to Kovářová.

Pak si otevřela advokátní kancelář specializovanou na rodinné právo a založila odborný časopis Rodinné listy. Kromě toho přednáší na vysoké škole a pokračuje v dráze spisovatelky. Nedlouho po odchodu z ministerského křesla vydala knížku Můj flirt s politikou aneb Příručka pro ministryně. Její kolegyně si z ní ale poučení nevzaly a dvě přiznaly, že měla v některých věcech pravdu.

Očima Marie Bastlové

Ministr dopravy Gustav Slamečka a ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová připomíná, že Daniela Kovářová působila ve svém úřadu pouhých 14 měsíců, navíc v úřednické vládě, takže mnoho výsledků za ní nezůstalo. Nastolila ale například téma trestní odpovědnosti firem, které bylo později přijato a schváleno. Řešila také z ekonomické krize tehdejší doby plynoucí škrty.

Byla kritizována za některé sporné tendry, které přitáhly advokátní kancelář Pavla Němce zpět k jeho bývalému úřadu. Známé byly i její spory s jejím předchůdcem a zároveň nástupcem na ministerstvu spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. Pozornost na sebe upoutala i některými kontroverzními výroky.

autoři: mba , jpr , efa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.