Ministr Nekula: Stát už nebude Agrofertu nic dalšího vyplácet. Firma bude dotace vracet

28. červenec 2022

Evropská komise ukončila audit ke střetu zájmů expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a v dopise požádali české kolegy, aby je informovali o tom, jak se v Česku neoprávněné dotace vymáhají. Vyplývá to z dopisu, o kterém informoval server iROZHLAS.cz. „Teď už víme jednoznačně, jak na tom jsme, a stát nebude nic dalšího vyplácet. Naopak Agrofert bude vracet,“ zdůrazňuje ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Podle něj by se jen v případě zemědělských dotací mělo jednat až o 4,5 miliardy korun. Připomíná také, že Státní zemědělský intervenční fond z předběžné opatrnosti pozastavil vyplácení u řady dotačních smluv, i když byly podepsány. A podle právního výkladu, který má fond k dispozici, by se měly vracet i takzvané nárokové dotace.

Čtěte také

„Půjdeme standardním způsobem. Bude výzva k vrácení dotací a předpokládám, že Agrofert se asi bude chtít odvolávat. Nedělám si iluze, bude tu řada soudních sporů a docela velká právní bitva,“ předvídá ministr.

V rámci rozpočtových úspor se ale Nekula chce zaměřit na zemědělské dotace jako celek, včetně jejich struktury.

„České zemědělství bude za letošní rok v historicky rekordním zisku. Je to už takových folklór zemědělských činovníků z Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších, kteří naříkají, jak se mají špatně a chtějí další dotace. Ale realita je jiná,“ tvrdí ministr.

Musíme se podívat, zda není třeba některé tituly ukončit nebo zracionalizovat.
Zdeněk Nekula

Připouští, že zemědělcům vzrostly náklady, ovšem jejich výnosy prý ještě daleko více. „V rámci rezortu máme přes 290 dotačních titulů, to je neskutečný moloch. Musíme se podívat, zda není třeba některé tituly ukončit nebo zracionalizovat. Méně dotačních titulů a cíleně to, co potřebujeme – ne sypat peníze tam, kde jsou v zisku,“ dodává.

Pestřejší lesy

České Švýcarsko od neděle sužuje rozsáhlý požár, který se rozšířil na území o rozloze téměř tisíc hektarů. V boji s ohněm pomáhají i těžké těžební stroje, které v lese vytvářejí protipožární pásy. „Od velitele zásahu máme potvrzené, že velice účinně pomohly a jsou jedním z důležitých opatření, které brání šíření požáru,“ konstatuje Nekula.

Těžká lesnická technika byla nasazena až v úterý v podvečer, protože jde o území národního parku a rozhoduje o tom velitel zásahu. „V 19 hodin byl vznesen požadavek a za necelé dvě hodiny byl první stroj na místě. Celkem jsme nasadili pět harvestorů a tempo je obrovské,“ popisuje ministr.

Za loňský rok byl vytvořen rekord 244 milionů nově vysazených stromů a z toho dvě třetiny byly listnaté.
Zdeněk Nekula

Zároveň ale zdůrazňuje, že oheň se šíří nejen korunami stromů, ale například i přes spadané jehličí nebo kořeny. Právě proto oheň překonal i 80 metrů široký výsek podél silnice z Hřenska na Mezní Louku, jak upozornil programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký.

„Protipožární pásy hodně pomohli, aby se požár nešířil, a hasiči s vrtulníky a letouny kropí ty nejpostiženější místa. Ale nad budoucími opatřeními je třeba se zamyslet, nedokáži si představit, že bychom kolem všech cest vyrubali tak široké pásy,“ připouští Nekula.

Čtěte také

Podle některých názorů se požár v parku rychle rozšířil i kvůli v lese ponechanému kůrovcovému dříví. Nekula ovšem namítá, že národní parky existují proto, aby se v nich hospodařilo co nejméně.

I v souvislosti s klimatickou změnou je prý nyní třeba vysadit pestřejší a odolnější lesy. „Za loňský rok byl vytvořen rekord 244 milionů nově vysazených stromů a z toho dvě třetiny byly listnaté. Úplně otáčíme kormidlem, je to obrovský úkol a daří se nám to,“ míní.

O kolik klesne rozpočet ministerstva zemědělství? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

autoři: Petr Dudek , ert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.