Ministerstvo dopravy představilo finální podobu nového bodového systému pro řidiče. Změnu projedná vláda

4. leden 2023 08:48

Česká vláda se dnes bude zabývat novým zákonem o provozu na pozemních komunikacích. Jeho součástí je i nový bodový systém, který má začít platit od ledna příštího roku. Šéf rezortu Martin Kupka z ODS už finální podobu zákona představil.

Platit by měly jen tři sazby trestných bodů. Dva za menší prohřešky, čtyři za středně vážné a šest za nejhorší. V tom je podle ministra dopravy Martina Kupky velká výhoda:

Čtěte také

„V případě dvou nejzávažnějších přestupků se ten řidič vyboduje tak jako tak, ale důležitá hodnota toho nového předpisu je větší přehlednost a srozumitelnost.“

To vybodování za dva zásadní přestupky by tedy dál hrozilo například za jízdu v opilosti, předjíždění na zákazu nebo za vjezd na železniční přejezd, když se to nesmí. Zákaz řízení také bude moct být delší.

Pevná výše pokut

Systém zavede i pevnou výši pokut, u těch nejzávažnějších přestupků to bude až 5 500 korun. A to jen na místě. Ve správním řízení to může být násobně více, například u řízení pod vlivem alkoholu může být pokuta vysoká až 75 tisíc korun.

Čtěte také

V tomto případě mohli policisté zadržet řidiči jeho oprávnění. Nově by měli mít možnost zabavit na místě řidičský průkaz i těm, kteří nedodržují rychlost.

„A to je o 50 více mimo obec a o 40 více v obci. Tato nejvyšší rychlost nebyla na místě postižitelná, pak se vleklo správní řízení. Teď tedy bude možné průkaz zadržet, to je jedna důležitá úprava ve prospěch bezpečnosti,“ vysvětluje šéf BESIPu Tomáš Neřold, který společně s dopravní policií o zavedení novinky usiloval.

Podobné tresty mohou uplatnit například policisté a četníci ve Francii, ti ovšem mohou někdy zabavit i auto.

autoři: Luděk Hubáček ,
Spustit audio

Související