U nových testů v autoškolách žáci více chybují. Ministerstvo dopravy zařadí do závěrečných zkoušek čtvrtou sadu otázek

21. září 2022 09:21

Některé nové otázky v závěrečných testech v autoškolách dělají žákům problémy. Ukazála to analýza Ministerstva dopravy a Asociace autoškol. Rezort nové otázky přidává do zkoušek už téměř rok a na podzim chystá čtvrtou sadu testů a dynamických otázek.

Čtěte také

Z nových otázek mají žáci při zkoušce největší problém se situacemi v křižovatkách. „Neznají nadřazenost dopravního značení a neuvědomují si, že v případě, pokud je světelný signál, tak se neřídí svislými dopravními značkami a musí se řídit pravidly, které se týkají světelných signálů,“ vysvětluje Milan Janda z odboru agend řidičů Ministerstva dopravy.

Studenti také podle Jandy hodně tápali v odpovědích, jestli cyklista může v jízdních pruzích předjíždět zprava. Ano, může. Ukázalo se ale, že polovina lidí nezná pravidla jízdy v pruzích. Asociace autoškol už chystá na základě těchto výsledků další vzdělávání.

Nová sada otázek

Čtěte také

Ve čtvrté sadě bude 30 nových strategických otázek a také jedna z dynamických počítačových animací nebo videí z reálného provozu. Zaměřené budou na nevěnování se řízení a bezpečný odstup.

Do závěrečných teoretických testů budou zařazeny 23. října. Ministerstvo dosud nasadilo 109 nových otázek. I se starými je jich nyní kolem 900. Každý žadatel v současnosti u zkoušky řeší 25 příkladů.

autoři: Luděk Hubáček ,
Spustit audio

Související