Milan Slezák: V USA čekají na novou ministryni

22. duben 2015

Od čtvrtka si svět začne zvykat na jméno nového amerického ministra spravedlnosti. Promiňte – ministryně. Všeobecně se počítá s tím, že Senát do této funkce schválí nominantku prezidenta Obamy Lorettu Lynchovou.

Pětapadesátiletá zkušená právnička, která dvakrát působila jako státní návladní v Brooklynu, tak získá dva primáty. Přičemž o ten druhý určitě nestála.

Lynchová bude první Afroameričankou v čele ministerstva spravedlnosti. A zároveň se stane tím, kdo na souhlas Senátu nejenže čekal déle než jeden každý z jejích sedmi předchůdců, ale dokonce déle než všech sedm dohromady.

Lynchová je v tom nevinně. Stala se obětí souboje demokratů a republikánů o zákon postihující pašování lidí. Vůdce senátní většiny, republikán Mitch McConnell trval na tom, že napřed musí být přijat tento zákon, a teprve pak může Senát hlasovat o Lynchové.

A když se nakonec republikáni s demokraty přece jen dohodli na kompromisním znění zákona, uvolnila se cesta ke konfirmaci Lynchové. Čeká se, že Senát ji ve čtvrtek ve funkci ministryně spravedlnosti potvrdí, byť jen úzkou většinou. (Tady připomeňme, že v Senátu, stejně jako ve Sněmovně reprezentantů, mají většinu opoziční republikáni.)

Čtěte také

Lynchová říká, že chce zlepšit vztahy ministerstva s Kongresem, a v tom by mohla být úspěšná, už jen proto, že dosavadního ministra spravedlnosti Erika Holdera republikáni upřímně nesnášeli a často s ním byli na kordy.

Jeden z republikánských uchazečů o prezidentskou kandidaturu spolustraníky v Senátu vyzval, aby přestali blokovat konfirmaci Lynchové, protože tím pouze prodlužují dobu, po kterou je na ministerstvu nenáviděný Holder.

Holder se pro odstoupení údajně rozhodl sám.

Snad aby nástupkyni vyčistil stůl, oznámil v úterý v jednom ze svých posledních vystoupení, že v půlce května opustí americkou agenturu pro boj proti drogám, známou pod zkratkou DEA, její ředitelka Michele Leonhartová.

Michele Leonhartová řídila DEA osm let

Po několika skandálech, které poškodily pověst Tajné služby, ochranky nejvyšších ústavních činitelů, vyplul minulý měsíc na povrch i skandál spojený právě s DEA. Její agenti navštěvovali v cizině (má se za to, že v Kolumbii) večírky, na nichž se družili s prostitutkami.

Náklady nesly drogové kartely – to znamená nepřítel, proti němuž mají zaměstnanci DEA bojovat. V průběhu bujarého večera se pak kdokoli šikovnější mohl dostat k citlivým údajům v mobilních telefonech a laptopech agentů.

Zpráva ministerstva spravedlnosti dále uvádí, že někteří agenti DEA si od soukromníků brali peníze, drahé dárky a zbraně.

Leonhartová, která DEA řídila osm let, se po zveřejnění ministerské zprávy octla pod silným tlakem a její nedávné vystoupení před příslušným kongresovým výborem jí jen přitížilo. Většina členů výboru se poté nechala slyšet, že v Leonhartovou ztratila důvěru.

Ještě k těm dlouhým sto šedesáti pěti dnům, během nichž Loretta Lynchová marně čekala na senátní konfirmaci: nadchlo mne potutelné upozornění listu New York Times, že jak Kim Kardashianová, tak Britney Spearsová či Dennis Rodman se stačili vdát či oženit, a pak i rozvést za podstatně kratší dobu.

autor: msl
Spustit audio