Milan Slezák: Nigerijci po volbách čekají na změnu

1. duben 2015

Také věříte, že demokracie je nejlepším politickým modelem pro různé společnosti a různé kontinenty? Pak vás musely potěšit zprávy z Nigérie.

Poprvé od dosažení nezávislosti – a to už je věru hodně dlouhá doba – se tu bezproblémově předá moc opozici. Prezident Goodluck Jonathan volební prohru uznal a gentlemansky poblahopřál vítězi Muhammadu Buharimu. Ten poklonu vrátil a Jonathana označil za důstojného oponenta, jemuž nyní, po volbách, přátelsky podává ruku.

Jonathanovi předchůdci až příliš často ztráceli vládu kvůli vojenským převratům. Jeden z nich v 80. let vedl i Buhari. Tehdy se několik dalších měsíců – než ho svrhl nový puč – udržel v čele vojenského režimu.

A choval se jako drsný voják, takže ho obviňovali z porušování lidských práv. Dnes ovšem bývalý generál s nadšením mluví o demokracii. A zemi slibuje změnu.

Čtěte také

Zdá se, že tu si Nigerijci opravdu přejí. A nikoli pouhou změnu mocenské garnitury, ale i politického a společenského ovzduší. Lidově demokratická strana, k níž patří i dosavadní prezident Goodluck Jonathan, byla u moci dlouhých šestnáct let, od pádu posledního vojenského režimu. A výsledky jejího vládnutí, kulantně řečeno, nejsou přesvědčivé.

Papírově je Nigérie bohatou zemí, má největší, i když ne nejsilnější ekonomiku z celé Afriky a je to významný exportér ropy. Ale co je to všechno platné, když bezmála polovina nigerijské populace žije pod hranicí chudoby.

Příznivci Muhammada Buhariho oslavují jeho vítězství v prezidentských volbách

Nigerijcům vadí korupce a mnozí z nich soudí, že zkorumpovaný je i Goodluck Jonathan. O politikovi, který se rád chlubí tím, že pochází z natolik chudé rodiny, že v dětství neměl boty, se říká, že nashromáždil majetek až za 100 milionů dolarů. On to, jak jinak, popírá. Vítěze voleb Buhariho naopak provází pověst neúplatného muže.

Ve volbách mohl Buhari profitovat ještě ze tří věcí. Za prvé, se svými vojenskými zkušenostmi se zdá být vhodným vůdcem pro válčení s ozbrojenci hnutí Boko Haram.

Čtěte také

Civilista Jonathan se v této válce, která si vyžádala více než dvacet tisíc mrtvých, příliš neosvědčil. Úspěchy se dostavily až v poslední době. Předtím byla reakce nigerijských ozbrojených sil na expanzi hnutí Boko Haram mátožná.

Za druhé, opozice se sjednotila a poprvé vyslala proti kandidátovi vládní strany jediného muže, Buhariho. Vládní strana naopak před volbami o jednotu přišla. Proti Jonathanovi se postavil dokonce i jeho viceprezident.

Prezidentské volby v Nigérii vyhrál Muhammadu Buhari

A za třetí, příští prezident Buhari se o voliče patřící k jeho oblasti a k jeho náboženství (sever země a muslimové) mohl opřít pevněji než prezident Jonathan o svůj křesťanský jih.

Zlí jazykové tvrdí, že Goodluck Jonathan volební prohru přiznat musel, že neměl jinou možnost. Rozdíl, kterým prohrál, byl velký, téměř dva miliony hlasů, a dohled nad volebním procesem byl účinnější než kdykoli v minulosti.

Přesto si Jonathan pochvalu zaslouží. Těsně před volbami varovali před možnými povolebními machinacemi v bezprecedentním společném prohlášení ministři zahraničí Spojených států a Británie. Odcházející prezident dokázal, že to byly zbytečné obavy. A proto mohl po prohře hrdě říci: Slíbil jsem zemi svobodné a čestné volby. A slovo jsem dodržel.“

autor: msl
Spustit audio