Mezinárodní varhanní festival v Praze letos připomíná Jiřího Reinbergra

30. srpen 2014
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Milovníkům varhanního umění se až do 25. září každý čtvrtek večer otvírá bazilika svatého Jakuba na Starém městě pražském. Od srpna tady probíhá Mezinárodní varhanní festival. V osmi večerech nabízí hudbu různých stylů a období. Na druhé největší varhany v Česku hrají špičkoví umělci z celého světa.

Mezinárodní varhanní festival se u sv. Jakuba koná už po devatenácté, letos je zaměřen na osobnost Jiřího Reinbergra – skvělého varhanního virtuosa, pedagoga a skladatele při příležitosti stého výročí od jeho narození.

Irena Chřibková: „Jiří Reinbergr zanechal hlubokou stopu v české varhanní škole, ve své době, v 50 a60 letech, udělal pro varhany velice mnoho, zasadil se o to aby vůbec v takové těžké době varhany byly vnímány jako koncertní nástroj, jako nástroj rovnocenný všem ostatním nástrojům. Založil profesionální varhanní mistrovské kurzy které byly ve své době místem setkávání varhaníků západu a východu.“

Říká ředitelka festivalu a titulární varhanice od sv. Jakuba Irena Chřibková.

Varhanní festival u svatého Jakuba je jedinečný svým rozsahem a účastí zahraničních umělců. Každý z nich si připravil originální program, který vyhovuje jeho osobnosti a dispozicím zdejšího královského nástroje. Ve čtvrtek 4. září k němu zasedne nevidomý titulární varhaník z pařížské Notre Dame Jean-Pierre Leguay.

Irena Chřibková: „Který pro nás připravil především francouzskou varhanní hudbu a představí se nám také jako vynikající improvizátor a skladatel.“

Dalším tahákem letošního ročníku je Argentinec s italskými kořeny Diego Innocenzi. který nyní žije a působí ve švýcarské Ženevě.

Irena Chřibková: „Nadpis jeho programu zní: Varhany jako orchestr, což značí že nám předvede řadu transkripcí, tedy úprav, buď orchestrálních skladeb nebo skladeb pro jiný nástroj, jak je vnímali autoři a přepsali je právě pro varhany. A to opět už od dob Bachových přes Gounoda, Beethovena až k opeře Mistři pěvci norimberští Richarda Wagnera.“

Svatojakubské varhany v Praze jsou po olomouckém sv. Mořici druhé největší v Česku, dá se na ně zahrát prakticky celý repertoár od baroka až po současné skladby.

Už k tradiční atrakci festivalu patří možnost sledovat interpreta při hře pomocí projekce na plátno umístěném v přední části chrámové lodi. Jedna ze tří kamer snímá i pohyby nohou po pedálech, což při běžném koncertě není možné vidět.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.