Mezinárodní certifikát o způsobilosti k užívání počítače

24. duben 2002
Dobrá rada

Počítačová gramotnost je dnes nutností takřka v každém zaměstnání. Na otázku "umíte pracovat s počítačem?" odpovídá většina uchazečů o zaměstnání kladně, později se však ukáže, že ve skutečnosti tomu tak v mnoha případech není. Od roku 2000 si můžete i u nás udělat mezinárodní certifikát o způsobilosti k užívání počítače. O takzvaném "řidičáku na počítač" hovořila Maria Dvořáková ze společnosti Gopaz.

Dvořáková: Jedná se o mezinárodní certifikát, v současné době je platný nejenom v EU, ale v Jihoafrické republice, Austrálii i Spojených státech. Tento certifikát dokazuje standardní počítačovou gramotnost. Ta znamená, že počítač je využíván na 70 až 90 procent.

Komu by jste ho doporučila?

Dvořáková: Dnes mají největší šanci absolventi vysokých a středních škol. Každý, kdo hledá zaměstnání nebo chce prokázat znalost počítače, by měl tento certifikát mít.

Říkala jste, že se jedná o základní věci. Čeho se konkrétně týkají?

Dvořáková: Certifikát je rozdělen do sedmi modulů. V prvním jsou obecné informace o počítači, co je periférie, bit, megabyte. Pak už se mluví o správě souboru, práce v prostředí Windows, textovém editorovi, tabulkovém kalkulátoru, databázi, power pointu jako prezentaci, internetu.

Jak si můžeme takový "řidičák" na počítač pořídit?

Dvořáková: Možností je víc. Připravíte se sám k testům a absolvujete či ne. Máte nárok na opravné termíny. Nebo se jako samouk budete učit pomocí různých publikací a přihlásíte se na testy.

Lze si někde koupit průvodce, kde jsou požadavky uvedeny?

Dvořáková: V loňském roce jsme s lektory sepsali publikaci "Řidičák na počítač". Je to kompletní výuka a příprava na testy. Doplňuje ho CD s příklady, které jsou některé vyřešeny a některé ne.

Přijde uchazeč o práci a žádá o zaměstnání. Jak se případný zaměstnavatel dívá na certifikát?

Dvořáková: Nemůžeme říci, že certifikát znají všichni. Snažíme se o něm hodně mluvit, informovat personalisty. Většina firem se zahraniční spoluúčastí ho zná a předpokládá jeho držení, ale vyžadují ho i některé naše velké firmy.

autor: anr
Spustit audio

Více z pořadu