Měli bychom u nás zavést povinnou volební účast?

23. říjen 2013
Radiofórum

Volební účast v Česku dlouhodobě klesá, posledních voleb do Poslanecké sněmovny se zúčastnilo pouze 62,6 % voličů.

Objevují se názory, že možným řešením nízké účasti by mohly být povinné volby. Tuto myšlenku podpořil například prezident Miloš Zeman.

Mnozí odborníci s tím ale nesouhlasí, povinná volební účast podle nich nezaručí jednoznačný nebo demokratičtější výsledek. Naopak hrozí nebezpečí, že lidé, kteří se cítí nuceni volit, často tíhnou k radikálním a extrémním stranám.

Je podle vás nízká volební účast v Česku problém? Mělo by být povinností volit? A jaká by měla být sankce pro ty, kteří by přesto k volbám nešli?

Po 19. hodině bude o těchto otázkách Zuzana Burešová diskutovat s vámi a se svým hostem politologem Milanem Znojem z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Pokud nám chcete říct svůj názor do vysílání, vyplňte prosím náš formulář zde a my vám zavoláme!

Nebo diskutujte s námi na aktuální téma na našem Facebooku!

autor: zbu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.