Máte nápad za milion? Oni měli. Mladí miliardáři internetového věku mění svět

3. březen 2015

Nápady, odvaha a příběhy jako z filmů. Na pulty knihkupectví přichází novinka – Jedna trefa stačí. Jejími autory jsou redaktoři časopisu Forbes, kteří sepsali příběhy mladých technologických magnátů, jimž jejich nápad přinesl miliardy. Do češtiny ji přeložil Rani Tolimat.

Nápad, odvaha – a mládí. To všechno mají společné miliardáři internetového věku. „Až na výjimky jim ještě nebylo 30 let,“ přibližuje Rani Tolimat. „Jsou to lidé zběhlí v programování, IT a internetových aplikacích, zároveň lidé, kteří patří do generace takzvaných nerdů. Takže když jednou dostali dobrý nápad, dokázali ho i úspěšně zrealizovat.“

Spotify, aplikace, která nenávratně změnila hudební průmysl. Umíte si dnes svůj život představit bez ní? Přitom by jí nebylo – nebýt nápadu mladého Švéda Daniela Eka. Pokračujeme dál. Nemáte rádi Facebook? A co takhle Twitter? Nebo Snapchat? Opět nápady mladých lidí, kteří se nebáli zrealizovat své smělé nápady – a vydělali na nich miliardy.

Příběh jako z filmu

Jeden z nejzajímavějších příběhů knihy Jedna trefa stačí se skrývá za nenápadným, ale podezřele „evropsky“ znějícím jménem – Jan Koum. „Jeho příběh je skutečným americkým snem, o jakých se vždy psaly filmy,“ říká Rani Tolimat.


Při čtení si člověk vzpomene na všechny ty nápady, které v životě dostal a zavrhl je s myšlenkou: ‚To je nesmysl, to se v životě nemůže chytit‘…

Jan Koum společně s matkou v 90. letech emigroval do USA z Ukrajiny, matka záhy zemřela na rakovinu. Mladého Jana před maturitou vyhodili ze střední školy, potloukal se, jak mohl, žil ze sociálních dávek… a do toho ho chytily počítače. A dostal nápad. Tak vznikla aplikace WhatsApp, za kterou nakonec Mark Zuckerberg mladému Koumovi zaplatil 19 miliard amerických dolarů.

Jak Zuckerberg přijel… a odjel s prázdnou

Ovšem zakladatel Facebooku to se svými konkurenty neměl vždy tak jednoduché. 23letý autor populární fotografické aplikace Snapchat Evan Spiegel udělal neslýchanou věc – když sám Mark Zuckerberg o nákup jeho firmy projevil zájem, nechal ho napřed přijet do Los Angeles (na což facebookový magnát nebyl zrovna zvyklý) a pak jeho nabídku odmítl.

Nabízená částka přitom činila 3 miliardy dolarů. Podle všeho udělal dobře – hodnota Snapchatu zatím stále roste a zmíněnou částku již převýšila.


Bill Gates a Steve Jobs, to už je prehistorie, součást učebnic. Historie se však velmi často opakuje…

Žádný zisk, žádný příjem… konec klasického byznysu?

Všechny příběhy z knihy Jedna trefa stačí mají jedno společné. Mladí talentovaní lidé v nich hned zpočátku odmítli vycházet z klasické ekonomie a jejích zásad o výnosech, nákladech, ziscích.

„Většina firem a služeb, které kniha představuje, nepřináší zisk, mnohé z nich však nepřináší ani žádný příjem. Jde o nevýdělečné záležitosti, které fungují na bázi poskytované služby, která většinou není placená,“ popisuje Rani Tolimat.

Přesto se vždy najde dostatek investorů, kteří jsou ochotni vynaložit na novou službu neuvěřitelné finanční prostředky – čistě proto, že jde o tak úspěšné projekty, a používá-li je půlka světa, má to pro ně smysl. „Už jen proto, že se dostanou k tolika lidem. To je něco, co člověk zvyklý na konzervativní byznys nezná,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio