Martin Fendrych: V čem je Progresivní Slovensko progresivní

8. říjen 2023

Zajímavé, jak se mění síla a význam slov. Třeba slovo progresivní bylo dříve obecně přijímané, ale v posledních letech se z něj stalo slovo nebezpečné. Progres je postup, pokrok, pohyb vpřed. Jeho opakem je regres, tedy ústup, vracení se zpátky tam, kde už jsme byli.

Ve volbách u sousedů skončilo jako druhé Progresivní Slovensko a český politik slovenského původu Andrej Babiš o něm řekl, že jeho vítězství by bylo „peklo pro Slovensko, to jsou takoví ti slovenští Piráti“.

Čtěte také

V čem jsou tedy lidé z Progresivního Slovenska tak nebezpeční? Kam se chtějí posouvat? Co asi vnímá jako hrozbu Babiš, který přivítal výhru vysloveně regresivního Roberta Fica?

Po volbách získala Šimečkova strana 32 poslanců v Národní radě. Z těch 32 poslanců je 16 žen, přesně polovina. Nepochybně je to progres, pokrok, změna k lepšímu. Žádná jiná strana, která na Slovensku pronikla do Národní rady, nic podobného nemá. Ficův Smer získal 42 poslanců, z toho jenom 3 ženy. Dodám, že se první žena na kandidátce Smeru nacházela až na 33. místě, před ní samí muži.

Nevzdáváme se

Pellegriniho Hlas získal 27 poslanců, z toho pouze 4 ženy. Koalice Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽANO) a přátelé má 16 poslanců, mezi nimi 4 ženy. Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) má 2 ženy z celkem 12 poslanců, Svoboda a Solidarita (SaS) zaznamenala poměr poslanců a poslankyň 8 ku 3, Slovenská národní strana (SNS) 9 ku 1.

Čtěte také

K Babišově starosti, že je Progresivní Slovensko něco jako čeští Piráti jen připomenu, jak koalice Pirátů a Starostů startovala na břehu Vltavy kampaň před posledními sněmovními volbami a mezi 14 muži stála jen jedna žena, Olga Richterová. Progresivní Slovensko je strana rovnosti mezi muži a ženami, v tom je před námi o roky napřed.

A jinak? V čem je ten Šimečkův progres? Jeho program byl postavit tři nové nemocnice, méně zdanit práci, usnadnit mikropodnikání, zajistit příspěvek na bydlení pro chudší rodiny, zavést roční lístek na dopravu po Slovensku, skokově zvýšit platy učitelů na úroveň platů vysokoškolsky vzdělaných lidí, zjednodušit daňové přiznání, spustit digitalizaci veřejné a státní správy, prosadit životní partnerství pro všechny lidi - na Slovensku zřejmě progres nepřijatelný, poskytnout maximální podporu pro fotovoltaiky a státní garance pro výživné na děti. Dovolím si říct: samé normální věci.

Martin Fendrych

A ještě jednou žena. Poslankyně Progresivního Slovenska Lucia Plaváková, advokátka, aktivistka a matka, spoluzakladatelka občanského sdružení Duhové rodiny, krátce po volbách, jež vyhrál Fico, napsala na Facebook: „Naše síla spočívá v tom, že se nevzdáváme. Tak jako se nevzdáváme ani v tomto momentě a snažíme se v dialogu s jinými politickými stranami prověřit možnosti, které by byly alternativou k vládě Roberta Fica. Stejně se nebudeme vzdávat, pokud by PS nakonec skončilo v opozici. A budeme spolu se silnou občanskou společností bránit demokracii, lidská práva a civilizační ukotvení Slovenska všemi prostředky, které budeme mít k dispozici.“

Dobrý progres.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio