Marian Jurečka: Situace je vážná, veřejnost si zaslouží konkrétní fakta

Poslanecká sněmovna by měla v pátek hlasovat o nedůvěře vládě, opoziční strany žádají vyměnit premiéra. Pokud by se opozici podařilo svrhnout vládu Andreje Babiše, prezident jej prý do funkce opět vrátí. Jaký je názor místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky?

„Když jsem si analyzoval vyjádření pana prezidenta, tak on neřekl, že by jmenoval pana Babiše premiérem, použil slovo, že by pověřil sestavováním příští vlády,“ připomíná Jurečka v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Upozorňuje zároveň, že pokud by Poslanecká sněmovna vyslovila vládě nedůvěru, tak to dělá z důvodu, že zásadním problémem je právě Andrej Babiš v pozici trestně stíhaného premiéra.

„Pokud by prezident znovu jmenoval Andreje Babiše premiérem, tak by popřel celý smysl Ústavy,“ říká s tím, že to by byl špatný signál prezidenta nejenom vůči politikům, ale celé veřejnosti.

Jiří Čunek: Oslabení důvěry v politika je destrukce demokracie, říká ke kauze Babišova syna

Jiří Čunek

Senát považuje za nepřijatelné, aby premiér Andrej Babiš setrval ve vládě, dokud se nevyšetří kauza Čapí hnízdo. Důvodem jsou nově zveřejněná podezření. Je možné kvůli závažnému podezření opustit vrcholnou politiku a v případě očištění se do ní bez problémů vrátit? Marie Bastlová se ptala senátora a bývalého místopředsedy vlády Jiřího Čunka z KDU-ČSL.

Aktuální změna současné politické situace je podle Jurečky především v tom, co přinesla emailová komunikace novinářů s Andrejem Babišem mladším – informace, které tam zazněly, si zasluhují prověření.

„Je tady mnoho otázek, které nebyly za poslední týden a půl zodpovězeny,“ upozorňuje.

 Čunek versus vedení lidovců?

Moderátorka Marie Bastlová rovněž připomněla, že Jiří Čunek hlasování o nedůvěře vládě považuje za chybu. Je vedení lidovců ve svých názorech jednotné?

 „Hovořím za vedení KDU-ČS a poslanecký klub – je stoprocentní jednota. Myslíme si, že situace je závažná, veřejnost si zaslouží slyšet konkrétní fakta. Na adresu senátora Jiřího Čunka můžu říci, že mu částečně rozumím z hlediska jeho osobní zkušenosti,“ uzavírá Jurečka.

autoři: Marie Bastlová , prh

Související