Marek Hudema: Paradoxy koronavirové ekonomiky

25. červen 2020

Vypadá to jako tanec na spáleništi nebo na potápějící se lodi. Ceny akcií rostou, zatímco ekonomiky zemí postižených infekcí koronaviru na tom jsou špatně.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Analytici běžně mluví o největší krizi od velké deprese v 30. letech minulého století. Zbláznili se burziáni zaslepení svou chamtivostí a bude kvůli tomu svět trpět, až spadnou burzy, o to vyšší nezaměstnaností a větší chudobou?

Čtěte také

Ne tak docela. Růst cen akcií má i své racionální jádro a může nakonec všem pomoci. A nejlépe se to ilustruje na Spojených státech, dosud největší ekonomice světa ovlivňující celý svět.  

Nezaměstnanost je ve Spojených státech stále vysoká. A i když přibývají nová pracovní místa, zdaleka to nevyrovnává to jejich předchozí několikamilionový úbytek. Podle Rozpočtového úřadu amerického Kongresu se navíc americká ekonomika vrátí na úroveň před začátkem epidemie až za deset let. Ale ceny akcií tam po březnovém propadu rostou na historicky rekordní úroveň.  

Burza není jen přesýpání peněz

Co se to děje? Za prvé ceny akcií rostou, protože americká centrální banka lije do ekonomiky peníze. Burziáni žijí v očekávání, že levné peníze pomohou firmám a vůbec ekonomice, tak jako tomu bylo v minulosti.

Čtěte také

Za druhé nebylo kam jinam výhodně investovat. Vklady se moc nevyplácely, dluhopisy také ne, nemovitosti znamenají dlouhodobé umrtvení prostředků, ceny komodit, s výjimkou drahých kovů v poslední době, klesaly.  

Burzy byly jasnou volbou. A konečně za třetí jde možná kromě sázky na krátkodobý růst na dopingu levných peněz i o sázku na růst skutečné ekonomiky. Které paradoxně může prospět právě nynější spekulační mánie. 

Burza totiž není jen o přesýpání peněz, zejména v Americe si na burzu chodí firmy pro peníze. Peníze na svůj další rozvoj, což znamená posílení ekonomiky. Podle analytické společnosti Dealogic v tom pokračovaly i v průběhu nejhorších měsíců epidemie.  

Marek Hudema

Jak ve Spojených státech, tak na celém světě. A firem směřujících na burzu pro peníze je tím víc, čím vyšší jsou ceny akcií na burzách. Spekulativní horečka tak pomáhá roztočit kola ekonomiky a spekulanti na burze prokazují svoji užitečnost. Tedy alespoň do té doby, dokud svůj zápal díky levným penězům z centrální banky opravdu nepřeženou. Doufejme, že to ještě nějaký čas nehrozí.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio