Mám strach z toho, že nejsem dokonalej otec, svěřuje se lékař Tomáš Šebek

17. prosinec 2023

Do podcastu Pochlap se dorazil lékař Tomáš Šebek, otec čtyř dětí, rekreační pilot a spolupracovník Lékařů bez hranic. Václav Rouček si s ním povídal o tom, jak se mu daří překonávat strachy, co si odnáší z misí a proč se podle něj vyplatí investovat do zážitků pro své nejbližší.

„Spoustu dávek strachu jsem si přenesl z dětství, nebylo to veselý období, ale do určitý míry mě formovalo. S první generací svých dětí jsem musel překonat odvahu. Měl jsem zoufalý závratě, poprvé jsem vstoupil do letadla až ve 33 letech, ale naučil jsem překonávat strach v sobě. Proto jsem začal rekreačně lítat,“ otevírá rozhovor Tomáš, který se zúčastnil šesti misí v rámci neziskové organizace Lékaři bez hranic.

Tomáš Šebek s moderátorem Václavem Roučkem

„Jezdil jsem tam v letech 2010 až 2019, pak se mi narodila druhá generace dětí a něco jsem přehodnotil. Teď se organizaci snažím podporovat veřejně, hlavně popularizovat jejich témata. Nepříjemný momenty z misí se mi z hlavy vymazávají samy, pomáhá mi, že o tom píšu knihy, mám takový vzpomínkový optimismus. Rodině radím, ať ty knihy radši nečtou,“ svěřuje se Šebek.

„Když něco dělám, tak si na tom musím najít něco pozitivního, naopak filtruju věci, co mě nebaví. Je to pojistka, abych nevyhořel. V poslední době přicházím na to, že je nejlepší investovat čas pro sebe a svoje okolí. Vánoce jsou pro mě období, kdy pro nás vymýšlím kraviny na příští rok. Pořád mě ale tíží strach, že nejsem dokonalej otec,“ říká v Pochlap se.

Bavil se někdy s tátou o emocích? Kdo je jeho vzor? Kdy se naposledy rozčílil? A dokáže si přiznat, že je na dně? Poslechněte si nový díl Pochlap se s Tomášem Šebkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.