Lukáš Jelínek: V improvizaci jsme mistry, běh na dlouhou trať nám ale nejde

30. červenec 2022

Traduje se, že když zatéká do lodi, musejí všichni k pumpám. Anebo když hoří, tak zase hasit. Máme u nás ale ještě jeden zvyk: hledat i v těch nejvypjatějších okamžicích záminky k politickým střetům. Zažili jsme to s covidem nebo válkou na Ukrajině a zažíváme to také nad spáleništěm Českého Švýcarska.

Veřejnost už se opět štěpí. Jedni po sociálních sítích šíří, že vláda pomáhá málo, zvlášť ve srovnání s hyperaktivním Andrejem Babišem.

Čtěte také

Druzí namítají, že se Babiš se svými ministry na troskách po moravském tornádu jen předváděl, a aby bylo veselo, rozesílají stylizované fotografické koláže, na kterých zadumaně sedí Babiš s Alenou Schillerovou a za nimi plápolá les.

Ke stěžovatelům se přidal i ústecký hejtman za hnutí ANO Jan Schiller. V rozhovoru pro iDNES.cz si 27. července postěžoval, že cesta Petra Fialy do Hřenska ničemu nepomohla a že si premiér ani nenašel čas na setkání s ním. „Já jsem zvyklý na zcela jiné chování. Dokud tam byl premiér Babiš, tak by mě určitě kontaktoval, řešil by věci s krajem. Ptal by se, zda nepotřebujeme nějakou součinnost. Toto ze strany vlády bohužel zatím nepřišlo,“ nechal se slyšet Schiller.

Podceňujeme význam politiky a roli státu

Bolestivější ale je kritika místního senátora Zbyňka Linharta, který v horní komoře působí v klubu vládních Starostů a nezávislých.

Čtěte také

Ten 28. července v interview pro iDNES.cz řekl, že až do chvíle, než začal špičky hasičského sboru a ministerstva vnitra obtelefonovávat, byl požár centrálními orgány podceňován. Vadí mu také, jak daleko se nechala v Národním parku České Švýcarsko dospět tristní situace se suchými stromy po řádění kůrovce a jak se nedostatečně reagovalo na nebezpečí vypuknutí požáru.

S těmito výtkami se – na rozdíl od hádek, jestli politici na místě katastrof bývají užiteční, nebo si jen dělají kampaň – již dá pracovat. Je například nejvyšší čas si uvědomit, jaké všechny důsledky mohou provázet leckdy bagatelizovanou klimatickou změnu. Na ni se musí myslet při výsadbě dřevin i při obstarávání techniky pro hasiče, například obřích hasicích letadel.

Podstatná je i koordinace v evropském rámci, která tentokrát zafungovala. Pomohli nám nejen němečtí sousedé, ale i Slováci, Italové či Švédi a Evropská unie přispěla penězi. Těch není nikdy dost. Bohužel ani pro profesionální hasiče, natožpak pro ty dobrovolné, kteří jsou většinou u ohně jako první. Přinejmenším by stát měl zlepšit jejich vybavení, které často připomíná požární zbrojnice z 80. let.

Čtěte také

Improvizace nám jde. Zazářili hasiči, dobře si počínali správci parku i starostové dotčených obcí. Horší to je s komplexním přístupem ke krizím a jejich legislativnímu, organizačnímu i finančnímu rámci.

Nedávno zveřejněná výroční zpráva organizace Social Watch si při rozboru přístupu státu ke krizím nebrala servítky. Podle ní chybí strategické řešení krizí a analýza přijímaných opatření, poučení i příprava na další případné otřesy. Jak říká šéf české koalice Social Watch Jiří Silný: „Česká politika se vždy věnovala jen krátkému časovému úseku přítomnosti, nereflektuje vývoj, nepřipravuje se na budoucí rizika.“

Lukáš Jelínek

Silného slova jdou na dřeň. Politici vesměs hledí od jedněch voleb ke druhým, v horším případě od svého jednoho zvolení ke druhému, ale dlouhodobé koncepce a strategie je nechávají chladnými. V tom, zvlášť ve srovnání se zeměmi na západ od nás, dlouhodobě podceňujeme význam politiky a roli státu. Současné české předsedání Evropské unii tak může mít specifický přínos i pro nás: třeba něco od systematičtějších bruselských politiků a úředníků odkoukáme a naučíme se lépe zvládat i běh na dlouhou trať.

Autor je politický analytik

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.