Lukáš Jelínek: Pokusů o emancipaci ČSSD od Babiše bude přibývat

15. květen 2020

Disharmonii linoucí se ze Strakovy akademie nešlo přeslechnout ani za horké fáze koronavirové epidemie.

Hnutí ANO nejprve odmítalo snahu předsedy ČSSD Jana Hamáčka, aby byl ustaven krizový štáb. Po jeho zřízení se zase nějakou dobu bránilo tomu, aby jej vedl šéf vnitra.

Čtěte také

Několikrát to zajiskřilo mezi ministry Hamáčkem a Vojtěchem kvůli nákupům a distribuci ochranných pomůcek. Sociální demokraté se rovněž bránili nápadu, aby resort zdravotnictví získal do budoucna bianco šek na vyhlašování přísných restriktivních opatření, o kterých by správně měla rozhodovat vláda, nebo přímo parlament.

Poté co ale volební model Kantar CZ prozradil, že vyhlídky hnutí ANO se ustálily na čtyřiatřiceti procentech, zatímco ČSSD živoří s pěti a půl, přidali oranžoví na důrazu a snaží se od silnějšího koaličního partnera odlišit intenzivněji než předtím.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se například zasazuje, aby důchody od ledna příštího roku stouply o víc než jen osm stovek daných zákonnou valorizací. Argumentuje zdražováním potravin, které se seniorů dotýká dvojnásob citlivě.

Volební modely

Maláčová se také pochlubila záměrem snížit platy ústavních činitelů a navázat je na minimální mzdu. Jde o nápad probíraný i s premiérem, místopředsedkyně ČSSD jej ovšem s pompou oznámila na partajní tiskovce.

Čtěte také

Nejvážnější přestřelka ale proběhla nad koronavirovým ošetřovným. Sotva se kabinet postaral o jeho zvýšení z 60 na 80 % denního vyměřovacího základu – a za to lobbovala i opozice –, tak ministryně financí Alena Schillerová začala snít o opětovném snížení. Spoustu lidí prý štědré ošetřovné motivuje zůstávat doma a chybějí pak v práci. Že jsme zlenivěli, si nedávno postěžoval také exprezident Václav Klaus a podobné hlasy znějí i z pravicových stran.

Sociální demokraté se ale proti této změně postavili a naopak prosadili jinou – aby rodiče dětí školou povinných se až do konce června mohli rozhodnout, jestli pošlou potomky do školních lavic, nebo s nimi zůstanou doma a budou čerpat ošetřovné. Co může působit empaticky a z epidemiologického hlediska i obezřetně, jde zároveň vykládat jako překážku v cestě k roztočení ekonomiky do vyšších obrátek.

Koalice se v hodině dvanácté dohodla, že bude postupovat jednotně podle not Maláčové, babišovci si ale jistě co nevidět najdou příležitost, jak nejviditelnější sociální demokratku opět klepnout přes prsty. Od ČSSD zase půjde očekávat výraznější tendence se v exekutivě odlišit.

Čtěte také

Červená mikina a rázné rozhodování posílily popularitu předsedy Hamáčka, ale stranické preference neposkočily. Lidovému domu nezbude než přicházet s nápady na rozpočtové příjmy a výdaje, se kterými by hnutí ANO mohlo mít problém. Andrej Babiš na jedné straně s chutí loví mezi levicovým elektorátem, na straně druhé je ale pupeční šňůrou svázán s prostředím orientovaným na výkon a vydělávání peněz.

To ČSSD schizofrenií trpět nemusí. Může se snažit ukázat, že není sociálně velkorysejší a autenticky levicovější družiny, než je ona. Prostoru pro to by jistě našla dost ve zdravotnictví, školství i dalších veřejných službách.

Podobný trend by byl rok před sněmovními volbami logický i za normálních okolností. Vždyť sociální demokraté bojují o přežití. Krize ale akceleruje události i poptávku voličů po politických receptech v ekonomické a sociální oblasti.

Lukáš Jelínek

Volební modely začaly dosud bohorovně klidnou ČSSD znervózňovat. Za následek mohou mít i četnější turbulence a touhu emancipovat se od mistra marketingu Babiše. Koneckonců, sociální demokraté nemají co ztratit. A pokud by měl být jejich čas ve sněmovně sečten, dvojnásob platí, že by poslední chvíle neměli promarnit.

Autor působí na Masarykově demokratické akademii (blízké ČSSD)

Spustit audio