Lucemburská firma chce proměnit Hvar v Saint Tropez

30. červenec 2004
Vysílání v Chorvatsku 2009

Ostrov Hvar by do budoucna měl mít stejnou atmosféru jako francouzské Saint Tropez. Má to v privatizačním projektu firma Orco Group, která chce koupit hotely na Hvaru. Proinvestovat hodlá skoro čtvrt miliardy kun.

Lucemburská firma vlastní mnoho luxusních hotelů například na francouzské riviéře nebo v Budapešti. Patří jí i pražský hotel Riverside. S rekonstrukcemi hotelů na Hvaru chce začít už letos v zimě. Tisk píše o projektu Slunečný Hvar jako o nezvykle transparetním.

Česká konzulka ve Splitu Veronika Honcová poskytla rozhovor Svobodné Dalmácii. Rozhovor nadepsaný Všechna čest Záhřebu, Split mám nejraději vznikl u příležitosti návštěvy Veroniky Honcové u splitského primátora Anta Novaka.

Noviny chválí její dokonalou chorvatštinu a ptají se jí, jak se k takové znalosti dostala. Když byla ve třetím ročníku na gymnáziu, její otec dostal práci v Rijece, kam odešla s ním. A musela se začít učit, aby se domluvila. Pak v Praze studovala italštinu a kroatistiku a později zde dostala místo konzulky.

Ve volném čase se Honcová chodí ve Splitu koupat na Marjanu, ale svého černého labradora s sebou nebere. On má totiž pocit, že každého člověka musí z moře zachránit.

Vinohrady u Zadaru trpí nemocí zvanou apoplexie. Vinaři soudí, že tím přijdou až o 20 procent úrody. Vinná epidemie, která se začala šířit na Nadinských polích před několika dny, způsobila mezi vinaři paniku.

V sázce totiž není jen část letošní úrody, ale i révové rostliny. Jakmile začnou schnout hrozny a listy, rostlina brzy odumře celá, takže vinaři přicházejí o vinice jako takové. Vinaři tvrdí, že jim réva chřadne rok od roku více, letos je epidemie obzvlášť silná.

autor: Martin Ježek
Spustit audio

Více z pořadu